La gran majoria dels diputats d'Esquerra han carregat contra JxCat i especialment contra el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, després d'intentar cessar el secretari general del Parlament, Xavier Muro. La resolució de la Mesa contra el cessament ha portat diversos diputats de JxCat, Costa entre ells, a acusar ERC d'alinear-se amb Cs i el PSC per "avalar la censura".

Els diputats republicans han reaccionat majoritàriament a través de les xarxes, com l'exconseller Ernest Maragall, que ha lamentat que Costa "degradi" el seu càrrec a la Mesa i ha alertat que "substituir el combat comú per la confrontació interna és molt més i molt pitjor que un error", ha alertat.

El diputat Ruben Wagensberg ha carregat durament contra el soci de Govern de la seva formació posant el focus en la defensa dels funcionaris del Parlament. Segons Wagensberg "la legislatura passada es va protegir els treballadors del Parlament. Aquesta, en canvi, davant la forta repressió, se’ls posa al centre i se’ls assenyala" i ha afegit que la dreta, JxCat, té "poca cultura antirepressiva", ha assenyalat en un fil de Twitter.

Altres diputats republicans també han assenyalat Costa i l'han instat a "explicar bé les coses". "No pots exigir als funcionaris que entomin els costos de la repressió per decisions que prenem els polítics", ha avisat Irene Fornós, que també li ha reclamat més rigor. Mònica Palacín, en canvi, li ha desitjat que aconsegueixi "credibilitat algun dia".

Montserrat Fornells ha preferit assenyalar que JxCat "s'equivoca d'objectiu disparant contra independentistes i contra funcionaris públics", ha asseverat que s'estan posant en perill els servidors públics per partidisme i ha avisat que la culpa de tot plegat no és dels funcionaris sinó del Tribunal Constitucional.

No només els diputats al Parlament han carregat contra Costa i JxCat. El portaveu al Congrés de la formació, Gabriel Rufián, ha destacat que no és una novetat que la dreta catalana "assenyali al més dèbil", però el que sí que ho és que ho faci el vicepresident del Parlament.

Per altra part, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha carregat contra el partit denunciant que "és lamentable començar denunciant el rei d’Espanya i el que significa la monarquia, per acabar denunciant el secretari general del Parlament" i ha rematat la seva crítica dient que quan "assolim la república catalana" Costa serà "el rei del postureig".