Ja hi ha data oficial per a la cimera d'educació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat pel pròxim dimarts 19 de desembre a les 18 hores al Palau de la Generalitat a tots els grups parlamentaris menys Vox per abordar els preocupants resultats de l'informe PISA. Aragonès va anunciar aquest dimecres al ple del Parlament que convocaria tots els partits a una cimera. Durant la seva intervenció va detallar que la seva intenció és impulsar "canvis valents" en l'educació, però a partir d'un consens entre diferents partits. En aquest sentit, va instar els grups parlamentaris a fer "política educativa" en lloc de partidisme. Va insistir que els partits han de ser "exigents" amb l'executiu, i va afirmar que ell assumeix "tota la responsabilitat" de l'informe PISA: "Però volem fer-ho conjuntament, no per diluir la responsabilitat política sinó perquè els resultats seran millors, més estables i consolidats al temps". 

L'educació, una prioritat de país

Pere Aragonès va reiterar aquest dimecres que l'educació no és només una "prioritat" del Departament d'Educació o de la seva consellera, Anna Simó, sinó de tot el Govern, i seva com a president. En aquest sentit, Aragonès va apuntar que està convençut que aquesta també és la prioritat de tota la cambra. Així mateix, va reivindicar els compromisos i acords del ple monogràfic sobre la situació de l'educació i el sistema educatiu, fet al Parlament abans de l'estiu. I ha subratllat que aquell "consens" ha de servir per "posar-se a treballar".

Els grups de l'oposició van confirmar que es presentarien en la cimera proposada per Aragonès, tot i que, la majoria van coincidir que el Govern "ha anat tard" en la seva redacció, i es van mostrar escèptics sobre els resultats que pugui donar la cimera, ara ja convocada. El cap de l'oposició, Salvador Illa, va advertir que "no pot haver-hi "ni autocomplaença, ni excuses, ni es pot amagar el cap sota l'ala". Per la seva banda, Albert Batet, de Junts, va reclamar "un acord de país seriós" amb mesures estructurals continuades.

Els resultats de l'informe PISA

Els resultats de Catalunya en les proves PISA del 2022 han caigut en els tres àmbits d'avaluació i situen l'alumnat català per sota de la mitjana de l'estat espanyol i dels països de l'OCDE. Segons l'informe publicat fa ara 10 dies apunta que en competència matemàtica Catalunya ha obtingut 469 punts, 21 menys respecte a les últimes proves, fetes el 2018. És la puntuació més baixa des del 2006. En competència científica, l'alumnat català ha obtingut la pitjor dada des del 2003 amb 477 punts, 12 menys que el 2018. En comprensió lectora, Catalunya també ha registrat la pitjor dada des del 2006 i s'ha situat en les últimes posicions de l'Estat amb 462 punts, 22 menys que el 2018, i només per davant d'Andalusia (461), Melilla (405) i Ceuta (404).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!