ERC encara veu amb bons ulls la presidència de Puigdemont malgrat els últims embats de la justícia espanyola. L'adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha deixat la porta oberta a la possibilitat que el president, Carles Puigdemont, repita en el càrrec, però l'ha supeditat a l'efectivitat que pugui tenir en el càrrec.

Després que ahir el Parlament de Catalunya reconegués la possibilitat que el president Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull puguin ser investits al capdavant de l'Executiu, el cap visible d'ERC en absencia d'Oriol Junqueras i Marta Rovira afirma que l'independentisme ha de buscar una fórmula que combini una investidura d'un Govern efectiu amb una presidència de Puigdemont, sempre que aquest no reconsideri el seu pas al costat.

"Va dir que es retirava. Si hi ha algun canvi, qui l'ha de proposar és ell", ha deixat caure Aragonès en una entrevista a Els Matins de TV3, des d'on ha proposat de combinar "la denúncia de la impossibilitat de Carles Puigdemont de ser investit en el dia d'avui" amb un candidat, el nom del qual no és rellevant, que pugui configurar un Govern efectiu. "Apostarem pel nom que permeti fer efectiva aquesta investidura", ha assenyalat el secretari d'Economia, que ha insistit que l'important és l'acord, per la qual cosa ara mateix no es pot parlar "d'una qüestió de noms".

Contra l'Estat

ERC és conscient que, malgrat la negativa de la CUP a l'última proposta de JxCat, qui ha provocat la falta d'un cap de l'executiu català és l'Estat "a través d'una aplicació del dret totalment arbitrària", ha exposat. Tanmateix, ha exposat que ERC i JxCat ja tenen tancat un acord i donaran a conèixer "en els propers dies" la seva proposta per a la investidura, que ha insistit que no pot esperar més amb la vigència de l'article 155.

Sobre la petició en el ple del Parlament del líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, demanant de formar un Govern amb independents per acabar amb el bloqueig polític, Aragonès ha exposat que "tot govern és polític sempre", però ha agraït el gest del líder dels comuns.

Puigdemont, legitimat

Ahir, el ple del Parlament va legitimar els drets polítics de Carles Puigdemont, de Jordi Sànchez i de Jordi Turull, després de la recent detenció del president. Emparant-se en les dues demandes admeses a tràmit pel Comitè de Drets Humans de l’ONU, JxCat, ERC i la CUP van recuperar la possibilitat d'investir-los. En el cas de Puigdemont, aquest dret ja havia estat reivindicat en el ple de l'1 de març.