Esquerra Republicana de Catalunya està més capacitada per a governar que Junts per Catalunya, segons es desprèn de l'enquesta postelectoral de Catalunya que ha fet pública aquest divendres el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS).

El sondeig posa a qüestió onze matèries de govern i pregunta els enquestats quina formació considera més capacitada per afrontar-los. Els temes són l'atur, la inseguretat ciutadana, l'autogovern de Catalunya, la immigració, l'habitatge, l'economia, la sanitat, el finançament autonòmic, l'educació, la protecció del medi ambient i la llengua catalana. En tots ells, ERC estaria més capacitada que JxCat tret de la qüestió de la inseguretat ciutadana, on la coalició liderada pel president Carles Puigdemont supera el partit liderat pel vicepresident Oriol Junqueras, per només una dècima.

A això cap afegir que en temes específics de Catalunya com el finançament, l'autogovern, l'educació i la llengua catalana, ERC supera en molt JxCAT, de fet, més que en altres qüestions més generals com l'atur, l'habitatge, la immigració o l'economia.

Ciutadans no supera ERC i JxCAT

Quant a Ciutadans, malgrat proclamar-se vencedor en les eleccions del 21-D, executades sota l'aplicació de l'article 155 dela Constitució Espanyola i la consegüent liquidació de l'autogovern català, no arriba a superar els dos grans partits independentistes, quedant en tercer lloc quant a la capacitat de govern en cada una de les qüestions sotmeses als enquestats.

Concretant en alguns casos, com l'atur, el 16,9% dels electors considera més capacitada ERC que el 14,1% que opta per JxCat i el 14% que ho fa per Cs. Quant a l'autogovern, un 22% confia en ERC, davant un 17,1% que confia en JxCat i el 15% que ho farien per Cs. Similars resultats aconsegueix el capítol del finançament autonòmic, on un 21,1% s'encomanarien a ERC davant un 17,7% que ho farien a JxCat i un 14,1% a Cs. En sanitat ERC també s'imposa: un 19,3% confia en aquesta formació davant del 15,5% que ho fa en JxCat i el 14,4% en Cs.

Capítol a part mereix l'àmbit de la inseguretat ciutadana, on els enquestats creuen que JxCat està més capacitada que cap altre partit (17,5%), però només superen en una dècima al 17,4% que confiaria en ERC. Cs, per la seva part, té el suport d'un 14,4%.