Els 19 diputats que sumen Esquerra Republicana (15) i EH Bildu (4) poden ser la clau de la investidura de Pedro Sánchez, amb una abstenció, sempre és clar que Podemos no se'n desmarqui. Les cúpules dels dos partits independentistes s'han reunit aquest divendres a la seu d'ERC a Barcelona per travar una unitat estratègica, la que sovint sembla tan complicada entre independentistes catalans. 

ERC I EH Bildu

Encapçalats per Arnaldo Otegi i Pere Aragonès, les direccions de Bildu i ERC han acordat mantenir una posició conjunta a la sessió d'investidura que se celebrarà a mitjans de juliol ja que, diuen, comparteixen el mateix diagnòstic. Uns i altres situen la pilota a la teulada de Pedro Sánchez. Asseguren que "el posicionament de les seves formacions depèn del que vulgui fer" l'actual president espanyol en funcions, "de si vol apostar pel diàleg i la negociació o si prefereix mantenir-se allunyat d'actituds i posicions democràtiques". És a dir, l'opció d'abstenir-se per facilitar-li la investidura segueix allà. 

En un comunicat conjunt, destaquen la necessitat que, "davant la situació complexa que s'està donant" és el moment de "posar en valor l'independentisme progressista a Madrid". A més d'Otegi i Aragonès, a la trobada hi han participat també Gabriel Rufián, Marta Vilalta, Sergi Sabrià i Carolina Telechea per part d'ERC i Maddalen Iriarte, Mertxe Aizpurua i Gorka Elejabarrieta per part dels independentistes bascos. 

L'acord subscrit a les portes de la investidura al Congrés s'emmarca dins l'aliança de coordinació estratègica a Madrid i a Europa que tots dos partits van rubricar al març.