Esquerra Republicana i EH Bildu compartiran grup al Senat, però no en canvi al Congrés dels Diputats. Així ho han anunciat en un comunicat conjunt aquest dimarts, on les dues formacions expliquen que aposten per una "coordinació política i estratègica per a la consecució dels objectius conjunts" a la cambra baixa. Això es podrà fer "sense la necessitat d'articular" un únic grup. La voluntat és la de coordinar-se a les institucions espanyoles. Aquest dimecres es tanca el termini per al registre de grups parlamentaris.

D'aquesta manera, els quatre diputats de Bildu no s'integraran al grup republicà i amb tota probabilitat acabaran al Grup Mixt, perquè no compleixen els requisits per tenir grup propi al Congrés. Segons el comunicat, la decisió té a veure amb "qüestions tècniques i d'optimització dels recursos polítics" i hi treuen ferro.

Per altra banda, republicans i esquerra abertzale remarquen quines seran les seves línies d'actuació conjuntes: la defensa del dret d'autodeterminació, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, la lluita contra la repressió i a favor dels drets fonamentals, la defensa dels drets econòmics i socials i d'un model que posi les persones al centre.

Per a actuar de manera coordinada a les institucions espanyoles, els dos partits han acordat la creació d'una comissió estratègica i una comissió operativa de seguiment dels acords.