El pròxim dimarts 31 d'octubre, la princesa d'Astúries, Elionor de Borbó Ortiz, jurarà la Constitució a les Corts Generals, coincidint amb el seu 18è aniversari, al Saló de Sessions del Congrés, igual que va fer el seu pare, Felip VI, el 30 de gener de 1986. Tanmateix, Elionor s'haurà d'enfrontar un escenari diferent, ja que només hi assistiran membres de PSOE, PP i Vox. I és que els vint parlamentaris independentistes d'ERC, Junts i Bildu i els sis nacionalistes del PNB i del BNG van anunciar des del principi que no aniran al jurament de la princesa. 

🔴 Jura de la Constitució de la Princesa Elionor, DIRECTE | Última hora dels actes 
 

Aquest dilluns, a menys de vint-i-quatre hores de l'acte, el secretari primer de la Mesa del Congrés i diputat de Sumar-En Comú Podem, Gerardo Pisarello, ha anunciat que no assistirà finalment a la jura de la Constitució per "coherència republicana" i en considera que la cerimònia legitima la manca de democràcia de la Corona. A més, la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, la secretària general de Podemos i ministra en funcions de Drets Socials, Ione Belarra, i el ministre de Consum en funcions, Alberto Garzón, també han informat que no hi assistiran. Des de Podemos justifiquen l'absència en entendre que aquest acte només persegueix "blindar" la institució monàrquica. Per la seva banda, Garzón assegura que des d'Izquierda Unida no volen contribuir a un "acte d'exaltació dels valors monàrquics". 

El govern espanyol treu ferro de les baixes

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, ha tret pes aquest dimarts a les absències dels ministres a la jura de la Constitució d'Elionor al Congrés. "El govern hi serà pràcticament al complet", ha assegurat a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. Segons ha dit, l'Executiu ha donat "molta importància" a aquesta cita de "gran transcendència històrica i simbòlica". Igualment, ha destacat "l'afecte, l'estima i el respecte" que sent el govern espanyol cap a la protagonista de l'acte, la princesa d'Astúries, i ha ressaltat el paper de la Corona com a òrgan "central" del sistema polític espanyol.

Els reis emèrits, Sofia i Joan Carles I, no hi assistiran

La reina Sofia no anirà al jurament de la Constitució de la princesa Elionor al Congrés dimarts que ve, ni a l'esmorzar al Palau Reial, per tant, la seva presència —com la del rei Joan Carles— se cenyirà a la celebració familiar privada que hi haurà al final de la jornada. La Casa del Rei ha explicat que com que Joan Carles I només anava a l'esdeveniment que tindrà lloc al Palacio del Pardo pel 18è aniversari d'Elionor, consideren adequat que la reina Sofia segueixi els mateixos passos. La cita d'El Pardo, de caràcter privat, reunirà les dues famílies de la princesa d'Astúries, tant la de Felip VI com la de la reina Letícia.

Novetats de la jura de la Constitució

Una de les novetats de la cerimònia de dimarts que ve és que Elionor rebrà les medalles del Congrés i del Senat després del jurament i se la convidarà a inaugurar la segona edició del Llibre d'Honor del Congrés. El que no canviarà entre la cerimònia de Felip VI i la d'Elionor és l'exemplar de la Constitució sobre el qual es prestarà jurament. Es tracta d'una rèplica del manuscrit obra del pendolista Luis Moreno, similar a la que s'exposa a l'Escriptori de la Constitució. En concret, és el setè d'una sèrie de dos-cents exemplars impresos el 1980 en paper vergé, fabricat expressament per a aquesta edició per Guarro Casas. A aquest exemplar que va fer servir el rei s'hi han afegit les reformes dels articles 13 i 135, les úniques aprovades fins ara.