El poder legislatiu, executiu, judicial i militar quedarà concentrat aquest dimarts al matí en un mateix espai, al Congrés dels Diputats, amb motiu de la jura solemne de la Constitució espanyola per part de la princesa Elionor, el dia que compleix 18 anys. Cap a quarts de dotze del matí, l’hereva al tron jurarà “guardar i fer guardar” la Carta Magna de 1978, 37 anys després que ho fes el seu pare, el rei Felip VI. La fotografia per a la història es farà en un moment en què Pedro Sánchez està acabant de rematar la negociació al fil de l'amnistia amb l’independentisme català per ser investit un altre cop president del govern espanyol. No hi ha dubte que se’n parlarà entre bastidors. Els partits independentistes ja han anunciat que no acudiran a la sessió solemne.

🔴 Jura de la Constitució de la Princesa Elionor, DIRECTE | Última hora dels actes 
 

El Congrés ja s’ha engalanat per aquest fita històrica per a la dinastia borbònica, interpretada com una consolidació de la monarquia després d’anys de turbulències pels escàndols de Joan Carles I. L’últim en fer el mateix ritual va ser l’actual monarca. Va ser el 30 de gener de 1986, coincidint amb el govern socialista de Felipe González en un Congrés molt masculinitzat. En aquella ocasió, Joan Carles I va assistir a la jura del seu fill en condició de cap d’Estat, per bé que aquest dimarts l’actual rei emèrit no presenciarà la sessió a la cambra baixa. Ni ell ni la reina Sofía. Els escàndols de l’emèrit a l’estranger encara li passen factura. D’aquesta manera, con la jura, Elionor i Felip van seguir el mateix protocol ja en democràcia a diferència de l’emèrit, que va jurar els principis del Movimiento Nacional al costat de Franco.

 

El 22 de juliol de 1969, Joan Carles de Borbó va jurar davant les Corts Franquistes els principis nacionals del Movimiento com a successor del dictador a títol de rei. Sis anys més tard d'allò i dos dies després de la mort del generalísimo, l’avi de l’hereva a la corona va ser proclamat monarca sota aquest jurament: “Juro por Dios y sobre los Santos Evangelios, cumplir y hacer cumplir las Leyes Fundamentales del Reino y guardar lealtad a los principios que informan el Movimiento Nacional”.

 

L’independentisme planta la princesa d’Astúries

Les més altes institucions de l’Estat presenciaran la jura al Congrés dels Diputats. Ara bé, hi ha una llista llarga de baixes, entre els quals hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el lehendakari, Íñigo Urkullu. D’altra banda, els partits independentistes i nacionalistes catalans, bascos i gallecs també plantaran la Casa Reial aquest dimarts. Ni ERC ni Junts ni Bildu ni el PNB ni el BNG trepitjaran el Congrés dels Diputats com a mostra de rebuig a la monarquia i a l’”anacronisme” de l’acte. Al grup parlamentari de Sumar, el secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, dels comuns, tampoc hi serà. Ni ell ni la majoria de diputats de Sumar al Congrés. En canvi, el ministre d’Universitats, Joan Subirats, també dels comuns, sí que hi farà acte de presència.

De fet, Sumar també ha garantit la representació institucional de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i de la portaveu parlamentària, Marta Llois, Les úniques absents del Consell de Ministres seran les titulars de les carteres d’Igualtat i de Drets Socials, Irene Montero i Ione Belarra, les dues pertanyents a Podem, i del ministre de Consum, Alberto Garzón, d’Izquierda Unida. Preguntada per aquesta plantada, la ministra portaveu en funcions, Isabel Rodríguez, ha abordat la cerimònia com una “fita històrica i simbòlica” per a la continuïtat de la Corona i ha tret ferro a les absències recordant que hi serà “el govern gairebé al complet”. Els ministres socialistes hi seran tots.

La ruta d’Elionor: Congrés, Palau Reial i Palau del Prado

L’acte més simbòlic es viurà al Congrés dels Diputats a partir de les 11 del matí i serà un dels tres punts calents de la jornada. Després de jurar el text fundacional de la democràcia espanyola, la comitiva es traslladarà al Palau Reial per fer-hi un esmorzar, on Elionor farà un petit parlament, igual que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

A la tarda, el Palau del Pardo acollirà una celebració privada entre les famílies de les princesa d’Astúries, tant la de Felip VI com la de la reina Letícia. En aquest últim esdeveniment, sense càmeres, està previst que Joan Carles i Sofia es vegin amb la seva família. Pels carrers de Madrid s’hi ha instal·lat banderoles amb la cara de la princesa i l’Ajuntament de Madrid i la Comunitat de Madrid, controlats pel PP, han anunciat que instal·laran pantalles gegants per seguir l’acte.