Quan l'any 1999 el PSC va quedar-se a un pèl de prendre la presidència a Jordi Pujol -els socialistes van guanyar CiU en vots però no en escons- els germans Maragall van ordir el que es coneixeria com el govern a l'ombra. Es tractava d'estructurar-se a l'oposició amb àrees i responsabilitats calcaldes a les que haurien assumit si haguessin pogut governar per fiscalitzar l'executiu i demostrar al llarg de la legislatura que hi havia una alternativa de govern real. 

ernest maragall govern impuls   sergi alcazar

Vint anys després, ara al capdavant del grup municipal d'Esquerra Republicana, Ernest Maragall recupera, actualitza i rebateja aquell concepte. Els republicans han presentat aquest divendres el seu "govern d'impuls" que pretén "anar més enllà del govern a l'ombra" i "prendre la iniciativa en qualitat de primera força". El fet de tenir 10 regidors, els mateixos Barcelona en Comú, els permet bastir aquesta estructura. 

ERC reivindica la seva condició de formació més votada, no només a Barcelona, també a les eleccions generals, i hi afegeix que és "el partit que governa la Generalitat". Un "llegat", en paraules de la número dos Elisenda Alamany, que els ha dut a agafar la batuta. "Marcarem la pauta" al govern Colau-Collboni, ha explicat Maragall. 

L'objectiu, asseguren, passa per no limitar-se a ser només oposició. L'actual aritmètica municipal situa el govern de coalició entre Barcelona en Comú i el PSC en minoria i això atorga a ERC la possibilitat de tenir la clau per col·laborar amb Colau i Collboni quan toqui però també, avisen, estan "en condicions no només de condicionar sinó de trobar, arrossegar i crear majories alternatives". 

Ni soci preferent, ni pals a les rodes

Al llarg dels pròxims quatre anys de mandat, els republicans aspiren a "condicionar positivament l'acció de govern de Barcelona". I això, afirmen, ho faran sumant amb qui sigui més convenient en funció de cada iniciativa. Maragall ho ha expressat advertint que no seran "un soci preferent de ningú", però que tampoc es dedicaran "a posar pals a les rodes" només pel fet d'haver quedat fora del govern municipal. 

reunio grup municipal erc barcelona   sergi alcazar

Sobre les negociacions per als pressupostos, el primer gran escull que haurà de superar el govern Colau, el cap de files d'ERC a l'Ajuntament ha confirmat que encara no tenen notícies. 

En relació a la sentència, prevista per a les properes setmanes, Maragall ha afirmat que Barcelona ha de ser actor i agent responsable del que passi en l'àmbit dels drets civils, ha assenyalat les "contradicions explícites" del govern Colau i ha criticat els seus "silencis clamorosos" en aquest àmbit. 

grup municipal erc barcelona   sergi alcazar