ERC baixaria dos escons si ara se celebressin eleccions al Congrés dels Diputats, segons una enquesta d'Electomanía. Un resultat que arriba després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi donat el braç a tòrcer davant la pressió del secretari general del PSC, Salvador Illa, i hagi acceptat el Hard Rock, el Quart Cinturó i l'ampliació de l'aeroport a canvi dels vots favorables dels socialistes al projecte de pressupostos. En el panell que Electomanía publica aquest diumenge, ERC obtindria 10 escons al Congrés dels Diputats, tres menys dels 13 que té en l'actualitat, i dos menys respecte el panell del 22 de gener del portal, quan encara no era clar l'acord de pressupostos entre ERC i el PSC

ERC perd el suport de 63 municipis

En total ERC perdria la victòria de 63 municipis. El PSC li faria el sorpasso a 7 municipis, entre els quals és especialment destacable Lleida, que en les eleccions generals de novembre del 2019 va votar majoritàriament a la formació republicana. Els altres municipis que han canviat el sentit de vot en favor dels socialistes són Querol, Sallent, Sant Esteve Sesrovires, Molins de Rei, Sant Just Desvern i Tordera. Així doncs, l'acord de pressupostos hauria reforçat la imatge del PSC i hauria perjudicat la d'ERC en aquestes localitats, que el 10N es van pintar de groc.

Tanmateix, és molt més acusat el trasbals cap a la formació que lideren Jordi Turull i Laura Borràs, donat que 56 municipis que fins a la setmana passada donaven el vot a ERC, ara apostarien per Junts per Catalunya. A la demarcació de Girona, aquest canvi es produeix als municipis de Llívia, Isòvol, Maçanet de Cabrenys, Sales de Llierca, Tortellà, Mollet de Peralada, Rabós, Vilanant, Castelló d'Empúries, Garrigoles, Torroella de Montgrí, Sarrià de Ter, La Bisbal de l'Empordà i Hostalric. A Barcelona, canvien del groc al turquesa els municipis de Gualba, Campins, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Òrrius, Cabrils, Sant Martí de Centelles, L'Ametlla del Vallès, Balsareny, Fonollosa, Manresa, Calaf, Rubió, Igualada, Orpí, La Pobla de Claramunt i Torrelavit. A Tarragona, el sentit de vot canvia a les localitats de Freginals, Vot, Vilalba dels Arcs, Garcia, La Torre de l'Espanyol, Colldejou, Les Borges del Camp, Almoster, Masllorenç, Valls, La Riba, Solivella, Sarral i Les Piles. Finalment, a la demarcació de Lleida, Junts guanyaria a Soses, Juneda, Vinaixa, Tàrrega, Menàrguens, Os de Balaguer, Àger, Talarn, Massoteres, La Pobla de Segur i Les Valls de Valira. 

Malgrat l'augment dels suports, no seria suficient per augmentar els escons de Junts per Catalunya a la Cambra Baixa, que es mantenen invariables en 8

Electopanell electomania canvi vot municipis catalunya
Canvi del sentit de vot als municipis de Catalunya segons el panell del 5 de febrer d'Electomanía

El PP obtindria la majoria absoluta si pacta amb Vox

Mentre que l'estratègia dels socialistes dona fruits a Catalunya, la tendència és molt diferent en el conjunt de l'estat espanyol. En aquesta enquesta, el PSOE no aconsegueix recuperar el vot en cap municipi fora de Catalunya i obté 96 escons, tres menys dels que havia obtingut en el panell d'Electomanía del 29 de gener, en el qual obtenia 99. El pronòstic és dolent si es compara amb els resultats del 10N, que van atorgar 120 escons als socialistes. 

Les minves del PSOE són guanys del PP, que fa el sorpasso en 56 pobles i ciutats. L'augment de vots es tradueix en 135 escons pels populars, quatre més respecte del panell del 22 de gener, que els atorgava 131, i una xifra molt superior als 89 actuals. Per poder assolir la majoria absoluta, però, necessitarien pactar amb l'extrema dreta, a qui l'enquesta atorga 47 escons. Són dos més dels 45 que el panell projectava la setmana anterior per a Vox, però que representen un resultat negatiu si es comparen amb els 52 obtinguts en les últimes eleccions generals. 

Estimacio escons congres diputats 5 febrer 2023 electomania
Estimació d'escons al Congrés dels Diputats segons un panell d'Electomanía