La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha advertit aquest dissabte "a la dreta, l'extrema dreta i els sectors més retrògrads del règim del 78" que persistiran en l'autodeterminació i l'amnistia per molt que es manifestin "a Barcelona i a Madrid". "Poden manifestar-se, poden recollir signatures, poden cridar moltíssim, però nosaltres seguirem persistint que la solució és l'autodeterminació", ha afirmat en declaracions a la premsa en els Jardinets de Gràcia de Barcelona.

Les declaracions de Vilalta arriben quan queden poques hores perquè el PP, Vox i Ciutadans arribin a la plaça de Colón per manifestar-se contra els indults als líders independentistes que estudia el Ministeri de Justícia, i després que Cs reunís ahir a Barcelona a unes 200 persones en una altra concentració del mateix signe.  

Vilalta ha apuntat que la dreta "torna a posar en el punt de mira a Catalunya" i que reitera en el seu error "de recollir signatures contra els indults, contra el que vol la ciutadania de Catalunya". També ha asseverat que hi ha "un consens molt ampli" a Catalunya a favor de treballar "per una solució democràtica", que comptaria amb el suport de "tres de cada quatre catalans", una xifra que prové de l'últim CEO, segons Vilalta. "Fins al punt que més de la meitat dels votants de PSC també estan a favor de poder exercir el dret a decidir", pel que considera àmplia la majoria que dóna suport a aquesta via, i creu que falta voluntat política, en les seves paraules.

Així doncs, la portaveu d'ERC ha considerat aquest dissabte que és possible una solució a la situació catalana de manera "democràtica i política en el marc d'aquest Estat". "La democràcia s'imposa pel seu propi pes", ha reiterat.

marta vilalata - erc

Imatge: La compareixença d'Esquerra Republicana de Catalunya aquest matí a Barcelona / ERC

"Indults ja"

Sobre els indults, ha apuntat que "si s'han de fer, que es facin i que es deixi de parlar", encara que ha insistit que no seran "la solució de fons a un conflicte que s'ha volgut portar a la via repressiva": "No ens oposarem a aquesta acció que pot ajudar a superar el sofriment dels presos i les preses polítiques, dels seus familiars".

Encara que ha insistit que la solució passa per l'autodeterminació i l'amnistia, la portaveu republicana ha manifestat que "el procés de diàleg i negociació és bo en si mateix" perquè "deixa veure les contradiccions del Govern espanyol" i perquè dóna a l'independentisme "legitimitat" tant a nivell intern com internacional. 

Imatge principal: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest matí / EFE