ERC sosté haver actuat amb "contundència" davant el cas de presumpte assetjament sexual que afecta l'excap de gabinet d'Exteriors. Així ho ha defensat reiteradament en roda de premsa la portaveu del partit, Marta Vilalta, que, tot i reconèixer que potser algunes coses "es podien fer millor", ha volgut "posar en valor" que la mà dreta del conseller Alfred Bosch va ser cessat el passat mes de gener i suspès de militància just la setmana passada quan la investigació interna del partit encara està en marxa.

La reacció d'ERC arriba després que aquesta matinada el diari Ara publiqués que Exteriors va cessar al gener l'aleshores cap de gabinet del departament, Carles Garcias Hernández, per un presumpte cas d'assetjament sexual a diverses treballadores. El citat diari, però, també posa sobre la taula que des de la conselleria no es va activar el protocol de la Generalitat per casos d'assetjament sexual i s'assegura que el conseller Bosch va intentar reubicar-lo dins del departament, però que hauria estat la direcció del partit republicà qui va pressionar per exigir-ne el cessament immediat.

En ser preguntada per aquest punt, Vilalta ha volgut deixar clar que el partit va "actuar" de manera proactiva, sense ser "arrossegats" o obligat a actuar a "reacció", i que finalment Garcias va ser cessat fa un mes i mig. Per això, ha volgut treure pit de la gestió del cas, que ha qualificat de "màxima gravetat", a més de denunciar que és "intolerable i inacceptable" que hi hagi actituds d'aquestes característiques. Ara bé, malgrat que des d'Exteriors no s'activés el protocol, Vilalta ha evitat posar en dubte o criticar conseller. 

"No només avalem actuació de Bosch sinó que de forma conjunta vam acordar que aquesta persona fos cessada", ha afegit en aquest sentit, després de defensar que l'expulsió de Garcias és l'actuació "més contundent" i "definitiva" que es podia fer i d'assegurar que possiblement si s'haguessin activat els protocols de la Generalitat el cas encara s'estaria investigant.

Vilalta ha lamentat que l'organització "no és immune al masclisme" i ha reconegut que "potser es podria haver gestionat millor", però ha reiterat que és va actuar "ràpidament per evitar un mal major" i que el partit està "plenament compromès en eradicar qualsevol masclisme existent". Fonts del partit asseguren que les denuncies del cas arriben a la direcció de la formació al desembre, no al setembre com publica l'Ara, i que el 24 de gener ja va ser cessat de l'executiu.

Els republicans tenen oberta encara la investigació sobre aquest cas, que s'hauria d'acabar a finals d'aquest mes, i que podria acabar amb el cas als tribunals. Garcias va ser cap de gabinet de Bosch des de que va ser nomenat conseller, al novembre de 2018, però anteriorment ja havia treballat amb ell en la seva etapa com a regidor a l'ajuntament de Barcelona i a l'AMB.

Per altra banda, el cas ha provocat també tensió dins el Govern. El president, Quim Torra, ha convocat aquest dilluns al matí el conseller per demanar-li explicacions sobre els fets i sobre la no activació del protocol, fets que el cap de l'executiu lamenta no conèixer prèviament. Durant la reunió, Torra ha comunicat al conseller l'obertura d'una investigació interna per aclarir els fets.