El grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya celebrarà l'anual trobada estratègica i de planificació política del curs el pròxim dimecres i dijous 6 i 7 de setembre a Vilanova i la Geltrú. Com ja és tradició en el partit d'Oriol Junqueras, servirà per "fer balanç dels darrers mesos i analitzar l'escenari polític que s'obre a partir d'ara". Els republicans, en un comunicat, també posaran sobre la taula l'acció parlamentària sectorial i nacional del nou curs polític, com també del debat de política general que està previst per a finals de setembre al Parlament. Així mateix, també s'abordarà el tracte amb l'extrema dreta en una sessió específica a la capital del Garraf. En aquestes reunions, també hauran d'abordar els últims resultats de les eleccions municipals i del Congrés, en les quals els republicans van perdre més de 300.000 vots en cadascuna. A més, a la cambra baixa espanyola van passar de 13 diputats a 7.
Vilanova, simbòlic per ERC
Vilanova i la Geltrú té un especial simbolisme per Esquerra Republicana, i és que és la ciutat on va néixer el president Francesc Macià, qui va ser el principal fundador del partit. A més, dos consellers de l'executiu de Pere Aragonès són originaris de la capital del Garraf, com poden ser el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, qui va ser alcalde de Vilanova amb el PSC entre el 2005 i el 2011. De fet, per casualitat, són els dos únics consellers reprovats de l'executiu.
A més, els republicans també tenen dos diputats vilanovins. Un al Congrés dels Diputats, Francesc Marc Álvaro, i l'altre al Parlament de Catalunya, Adrià Guevara. Així mateix, els republicans han governat durant els darrers quatre anys la capital del Garraf en un tripartit amb Junts i la CUP i sota el lideratge d'Olga Arnau. Tanmateix, els mals resultats de les passades eleccions municipals del 28 de maig (van passar de 7 regidors a 3), els va fer perdre l'alcaldia davant del PSC de Juan Luis Ruiz, qui va passar de 7 regidors a 11.
Inici de les negociacions amb Sánchez
En aquest context, els republicans encaren aquesta jornada abans de l'inici de les negociacions amb el PSOE i Sumar per un govern espanyol. Els republicans exigeixen una amnistia per poder investir Sánchez, així com seguir amb la taula de diàleg per poder negociar l'autodeterminació. Els republicans ja han avisat que "no regalaran els vots".
ERC també va votar a favor de la constitució de la Mesa del Congrés, en la qual la socialista Francina Armengol va sortir elegida presidenta de la cambra baixa. A més, els republicans han aconseguit grup propi gràcies a un pacte Sumar, qui els va cedir diputats per poder configurar-lo. Els republicans també estan esbossant amb el PSOE una reforma del reglament per poder utilitzar el català, l'euskera i el gallec al Congrés dels Diputats, malgrat que el mateix partit d'Oriol Junqueras havia repetit en diverses ocasions que no calia aquesta reforma.
El Govern d'ERC també va anunciar aquest divendres que l'exdiputat al Congrés, Joan Capdevila, serà el nou delegat de la Generalitat de Catalunya a Madrid. Aquest càrrec va quedar vacant quan a mitjan juliol el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va nomenar Ester Capella consellera de Territori en una remodelació del seu executiu després dels mals resultats de les passades eleccions del 28 de maig.