És el moment d’asseure’s a negociar amb el govern espanyol. Així ho ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest divendres a la tarda, durant el Consell Nacional d’ERC. “Ens asseurem amb qui faci falta, és l’hora del diàleg i la negociació amb l’Estat espanyol”, ha assegurat el també adjunt a la presidència del partit, que ha deixat clar que ha de ser “sense condicions” i “sense renúncies” per cap de les dues parts.

“No estem disposats a renunciar, i l’altra part tampoc no ha de renunciar a res”, ha insistit Aragonès, que ha posat el dret a l’autodeterminació en el centre de la taula. “Ho posarem sobre totes i cadascuna de les taules de diàleg”, ha afirmat. Ha advertit que seria un error molt greu que no s'abordés el "problema de fons". Per altra banda, també ha reivindicat que els presos i exiliats tornin a casa. “És un dret que cap respectar”, ha dit.

El president Torra té previst reunir-se amb Pedro Sánchez el pròxim 9 de juliol, una reunió en què el cap de l'executiu català pretén tractar la qüestió del dret a l'autodeterminació.

"Fer republicans"

Hi haurà més 1 d’octubres, i la feina que hem de fer és garantir que el proper 1 d’octubre acabem guanyat”, ha assegurat el vicepresident del Govern, que ha fixat com a primer objectiu “acabar d’esborrar els efectes de l’article 155 sobre les nostres institucions”. En aquest sentit, ha subratllat que l’executiu ja està en marxa i actuant per a revertir les conseqüències. També ha reivindicat una “acció exterior decidida” centrada en la defensa dels drets civils i polítics, però també del dret d’autodeterminació.

Per altra banda, ha reivindicat que l’estratègia de l’independentisme ha de passar per ampliar les bases. “Haurem de continuar treballant perquè la República d’octubre sigui realitat amb més gent”, ha assenyalat. I ha afegit: “Volem fer República fent republicans”. És per això que ha situat les eleccions municipals com una oportunitat per a fer “governs d’ampli espectre republicà”.

Finalment, ha fet referències a la Constitució o el rei Felip VI, motiu de polèmica per la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona. Són elements i institucions que “estan qüestionats a Catalunya perquè han abandonat des de fa molt temps la ciutadania de Catalunya”, ha criticat.