"Avui ens han dit que votar és un crim. Doncs si votar és un crim, votarem tants cops com faci falta". Amb aquesta contundència ha reaccionat el coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, a sentència del procés, que condemna els líders independentistes a penes d'entre 9 i 13 anys. Ho ha fet en un acte organitzat pel partit com a reacció a la condemna, davant la seu del carrer Calàbria, i en el que s'ha cridat a la mobilització contra la decisió del Tribunal Suprem.

Un dels que més ho ha fet ha estat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha demanat sortir als carrers i conjurar-se per "defensar els drets i les llibertats d'aquest país". "Que ningú es quedi a casa, l'hora és greu", ha exclamat, entre grans aplaudiments dels centenars assistents. Torrent també ha llençat un missatge en clau política i ha assegurat que ho tornaran "a fer" als "carrers, a les institucions i allà on calgui".

Rovira demana estar a l'"altura" i evitar els "retrets"

Per la seva banda, la secretària general del partit, Marta Rovira, ha demanat estar "a l'altura del moment" del moment històric i ha defensat que no és moment de "càlculs polítics" ni de "retrets". Ho ha fet a través d'un àudio enviat des de Suïssa, on està exiliada, en el que també ha fet una crida a tots els demòcrates a lluitar pels "drets i les llibertats" perquè, ha defensat, la sentència no només afecta independentistes sinó que "condemna a tota la ciutadania". 

Finalment, el candidat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha fet una crida als catalans a "dictar sentència" el proper 10 de novembre a través de les urnes. El líder dels republicans a Madrid també ha comparat la sentència amb el "judici farsa a Lluís Companys" i ha assenyalat que la d'avui ha estat la "major agressió" als catalans des d'aleshores. Amb tot ha acabat el seu parlament a crit de: "tornarem a sofrir, tornarem a guanyar i tornarem a vèncer". 

L'acte, en el que s'ha pogut escoltar un àudio d'Oriol Junqueras valorant la sentència i on s'han sentit crits d'"independència" i "llibertat", ha acabat amb el cant dels Segadors amb el puny alçat. Els assistents lluïen pancartes on es podia llegir "llibertat" i "amnistia", i també hi havia una gran pancarta de 'Free Junqueras'.