Pedro Sánchez ha preparat el terreny aquest dimecres al matí fent una trucada al president d’ERC, Oriol Junqueras, a poques hores que l’home dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, es reunís amb el candidat socialista a la investidura, en el marc de la ronda de contactes per aglutinar suports. Després de la trobada al Congrés dels Diputats, Rufián ha advertit al PSOE que la seva intenció és pactar una investidura, i no una legislatura, tal com aspiren els socialistes. “Els vots d’ERC se suen i anirem partit a partit”, ha avisat Rufián, deixant clar que els set diputats republicans podrien servir per investir Pedro Sánchez, mentre que, per exemple, la carpeta dels pressupostos correspon a “un altre partit”.

Després de la reunió, el republicà, que no ha volgut posar dates a la negociació que tenen en marxa “des de la nit electoral”, ha subratllat que les seves condicions són “exigents” i “raonables”, a la vegada que ha destacat que “no són de partit”, sinó “de país”. En aquest punt ha recordat que les seves tres carpetes imprescindibles i “igual d’importants” són el desplegament de la llei d’amnistia, el referèndum d’autodeterminació i mesures per pal·liar el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies.

La reunió s’ha celebrat poques hores després que Sánchez i Junqueras parlessin per telèfon, a iniciativa del president en funcions, segons han confirmat fonts republicanes. En aquest sentit, Rufián ha destacat que forma part de la “normalitat democràtica” que “dos càrrecs importantíssims” estableixin contacte telefònic. “L’anormal era el que estava succeint en els últims temps”, ha afirmat el portaveu d’ERC a Madrid, que ha destacat que “avui és un bon dia”. Preguntat per la possibilitat que el candidat socialista faci el mateix amb Carles Puigdemont, Rufián ha assegurat que seria “bo” i “sa” que poguessin parlar.

 

 

Després de conèixer l’informe dels juristes vinculats a Sumar al voltant de l’amnistia, Rufián ha advertit als de Yolanda Díaz que ERC “no necessita intermediaris per parlar amb el PSOE”. Tot i qualificar de “bona notícia” que s’impliquin en “la resolució del conflicte”, el portaveu republicà creu que el dictamen de Sumar li “sona”: “És exactament igual que la nostra proposta de 2021”.

Els preliminars: Sánchez truca Junqueras

Enmig de les negociacions per la investidura, encara sense data, Pedro Sánchez i Oriol Junqueras han mantingut una conversa telefònica, segons han informat els seus partits. Segons han explicat des d'ERC, Junqueras ha aprofitat la trucada, que s'ha allargat durant gairebé 40 minuts, per "traslladar" a Sánchez la "necessitat d'avançar en la negociació de les principals demandes que els republicans han posat damunt la taula". 

Per l'altre costat, segons fonts del PSOE, Sánchez ha agraït a Junqueras el suport d'Esquerra durant la passada legislatura al Congrés, ja que els republicans van donar suport als pressupostos del govern de coalició, entre altres lleis. Tots dos han volgut subratllar els "importants avenços polítics i socials que s'han produït" en aquests últims tres anys i mig, des dels indults i la reforma del Codi Penal a les pujades del salari mínim interprofessional o lleis claus de l'Executiu, com la de l'avortament o la de l'eutanàsia.

Coalició Canària s’obre a l’abstenció

Malgrat que la decisió de Junts de votar a favor o en contra de la investidura va deixar Coalició Canària en fora de joc, la diputada canària, Cristina Valido, s’ha obert aquest dimecres a abstenir-se després de reunir-se amb el president en funcions i a mesura que avancin les negociacions. “El nostre vot no determinarà el pròxim govern, però sí que serà decisiu durant la legislatura”, ha dit l’única diputada de CC, que va votar a favor de l’elecció d’Alberto Núñez Feijóo. La proposta d’amnistia fa gairebé impossible el ‘sí’, segons CC, per bé que s’apropen a l’abstenció “si es resol l’agenda canària i els assumptes de la immigració”, en referència a la petició de crear un comandament únic per gestionar la crisi migratòria que viu les Illes Canàries.

Demà 12-O i divendres, Junts i Bildu

Amb les trobades d’avui amb ERC, Coalició Canària i UPN, Sánchez reserva per a aquest divendres la reunió amb EH Bildu i Junts per Catalunya, la formació amb qui està acumulant el gruix de la negociació. Per ara, el president en funcions està intentant lligar un pacte de legislatura que vagi més enllà de la investidura, si bé les formacions polítiques que estan al radar admeten que la negociació de veritat començarà a partir de la setmana que ve.

En qualsevol cas, Sánchez haurà de superar abans el tràngol de la desfilada del 12 d’octubre. En els darrers anys s’ha endut una sonora xiulada i enguany, amb l’amnistia en discussió, no seria d’estranyar que tornés a ser escridassat. De fet, el PSOE acusa el PP d’”agitar els carrers” contra Sánchez i ha reclamat als populars que no converteixin la festivitat de la Hispanitat en “la festa de l’insult”.