Des d'ERC continuen indignats pel fet que JxCat hagi pactat donar la presidència de la Diputació de Barcelona al PSC i consideren que se'ls està intentant "anul·lar" perquè van ser la primera força electoral en les darreres eleccions generals i municipals. Així ho ha assegurat el líder dels republicans a l'ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, durant l'acte de presentació dels llibres Oriol Junqueras, fins que siguem lliures de Sergi Sol i Ser d’esquerres és ser l’últim de la fila (i saber-ho) de Gabriel Rufián, que ha tingut lloc aquest dilluns a la Casa del Llibre de Barcelona.

Maragall, referint-se a la polèmica de la diputació sense citar-ho explícitament, ha acusat a la resta de partits d'intentar "impedir o anul·lar" el "lideratge" dels republicans i , així, "impedir la capacitat de transformació" de l'organització. Tot i això, el líder republicà ha defensat que cal "mirar lluny i allunyar-nos de la immediatesa horrible del pur combat tàctic" i ha assegurat que "ser d'esquerres és molt més que partit i organització". També ha defensat que "no hi ha transformació sense dolor" i ha recordat que "no hi ha res gratis, en política i en transformació social". 

 MG 9983 (1)

També així s'ha expressat Sergi Sol, estret col·laborador d'Oriol Junqueras, que després d'explicar el llibre i lloar la figura del president d'ERC, ha recordat que aquest ja l'havia advertit que "quan guanyem aniran tots a nosaltres". En aquest sentit, ha assegurat que no l'ofén que Ada Colau pacti amb Cs per treure'ls l'alcaldia, ni que JXCat li "estigui a punt de regalar" la diputació al PSC, que ha defensat que és encara "pitjor", sinó que ha assegurat que el que li ofèn de veritat és "què dirien tots aquests si ERC pactés amb Cs per fotre la Colau o amb el PSC per fotre ERC".

Finalment, el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha defugit la polèmica actualitat dels últims dies, i ha utilitzar la seva intervenció durant la presentació per defensar la lluita ciutadana per la transformació social. També ha lloat la figura de Junqueras i ha assegurat que "estem guanyant", malgrat "ens enfrontem a una màquina mediàtica" i encara "ens quedi molt camí". Per tot això, ha fet una crida a seguir lluitant des de les places i a les urnes.

En la presentació també hi han participat dos dels veïns de Junqueras de Sant Vicençs dels Horts, Maxi Calero i Domingo Alfonso, que han explicat diverses anècdotes sobre el líder dels republicans i la seva família, i també ha comptat amb l'actuació musical de Pep Picas.