Esquerra treu pit d'haver "feminitzat" el partit, amb la implementació de les llistes cremallera i l'elecció d'una direcció paritària. Tot i això tenen clar que hi ha una assignatura pendent: que una dona sigui candidata a la presidència de la Generalitat. Una assignatura que a les dones del partit els agradaria revertir més al curt que al llarg termini. Així ho han fet palès en un acte de dones en motiu de la campanya electoral del 10-N celebrat aquest dimecres a Viladecans. 

Una trentena de dones electes del partit i també alguns militants de base s'han trobat aquest dimecres a la plaça de la Vila d'aquesta població del Baix Llobregat per reivindicar els lideratges femenins com a eina per solucionar el conflicte i per avançar cap a la feminització de la política. Alcaldesses, diputades i regidores dels republicanes han optat per una acte amb un format diferent, assegudes en petits grups i mantenint converses amb els ciutadans que s'hi volien apropar per conèixer les seves propostes, el que han definit com un "Sit and Talk". 

En l'acte s'ha llegit dues cartes de Dolors Bassa i Carme Forcadell des de la presó, en les que feien una crida a seguir amb la lluita feminista, que consideren "més necessària que mai", contra un "règim" que han acusat d'"heteropatrialcal". Bassa, que també ha qualificat la sentència d'"injustícia", ha demanat no desaprofitar la oportunitat d'"omplir les urnes" aquest diumenge contra els "sostres de vidre i la bretxa salarial" i també contra l'extrema dreta. Forcadell, per altra banda, ha demanat "persistència" contra el masclisme i la sentència. 

Finalment, també han intervingut en l'acte la número dos del Congrés, Carolina Telechea, que ha assegurat que hi ha una "necessitat imperiosa" de feminitzar la política i ha demanat acabara amb la "batalla entre mascles que porten bloquejant durant massa temps l'Estat espanyol". Per altra banda, la candidata al Senat, Mirella Cortés, ha assegurat que no renunciaran a cap lloc de presa de decisió, en referència a les cambres espanyoles, per lluitar contra la igualtat entre homes i dones". "No cedirem ni un mil·límetre", ha afegit.

Preguntades per si els hi agradaria tenir una candidata dona a la presidència de la Generalitat, Telechea ha assegurat que "evidentment" aposten per lideratges femenins, però ha tret pit del fet que el partit ja hagi apostat per les llistes cremallera i de les dones que tenen en posicions de responsabilitat i ha recordat que el proper candidat a la presidència de la Generalitat encara no està decidit.