ERC veu "difícil" arribar a un acord amb el PSOE abans de Nadal, i també abans de Cap d'Any –com s'havia especulat en les últimes hores–, i situa la potencial entesa al mes de gener. "El possible acord haurà d’anar a gener, les posicions estan allunyades", ha afirmat la portaveu del partit, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns. A més, també ha avisat el PSOE que calen moviments i concrecions i ha assegurat que no els "tremolaran les cames" si cal votar en contra la investidura.

"No estem aquí per negociar transferències ni lleis concretes. L’etapa del peix al cove s’ha superat", ha avisat en aquest sentit, assegurant que l'objectiu del partit no és que hi hagi govern a Espanya sinó una "solució al conflicte català". "Si té molta pressa, el PSOE haurà de fer els gestos més ràpid", ha agregat, un dia abans de la nova reunió amb l'equip negociador dels socialistes espanyols que tindrà lloc aquest dimarts a Barcelona. 

Una reunió amb tres objectius

Els republicans aniran a la reunió d'aquest dimarts, que serà al matí però de la qual encara no s'ha fet públic el lloc, amb tres objectius clars: concretar la mesa de negociació, que hi hagi respecte a les institucions catalanes i deixar clar que no hi pot haver "presses" per arribar a un acord. En aquest punt, Vilalta ha tornat a insistir que cal "fer real" una mesa de negociació i que aquesta ha de ser "entre governs, amb un calendari fixat i unes garanties de compliment". 

A més, els d'Oriol Junqueras consideren que "activar la via política ha de voler dir desactivar la judicial" i, en aquest sentit, tot i no exigir com a condició la llibertat dels presos, la portaveu d'ERC sí que ha afirmat que s'ha de poder parlar de la "fi de la repressió, de la llibertat dels presos i preses i, si cal, d'amnistia".

Per altra banda, Vilalta també ha afirmat que "si hi ha voluntat per part del PSOE d'activar la via política, s'ha de notar" i hi ha d'haver "gestos", i ho ha dit en ser preguntada per com afectaria les negociacions que el govern espanyol en funcions seguís interposant recursos al Tribunal Constitucional. "No hi ha ningú millor que PSOE i el govern espanyol per començar a fer gestos. Els únics que poden demostrar que s'ho prenen seriosament són el PSOE i el govern de l’estat espanyol", ha afegit en aquest sentit.

Per què al gener?

Els republicans tenen diverses dates marcades en vermell al calendari d'aquí a finals d'any que els compliquen poder arribar a un pacte amb el PSOE abans de Nadal. La més destacada és el dijous dia 19, quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, ha de decidir sobre la immunitat del president del partit, Oriol Junqueras. Una decisió transcendental, si els donés la raó, pel que fa als seus drets polítics i que tindria, de ben segur, impacte en les negociacions. 

A més, la setmana vinent també s'ha de celebrar el 28è congrés nacional d'ERC, que tindrà lloc el dissabte 21, i hi haurà la vista per les euroordres del president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. També podria fer-se pública, aquesta setmana o la vinent, la sentència contra el president de la Generalitat, Quim Torra, que va ser jutjat el mes passat pel TSJC.

Amb tot, els republicans admeten que el calendari els afecta per tal de rubricar un acord aquest mes, com voldrien els socialistes i pressionen els comuns, i asseguren que per arribar a un bon acord no hi pot haver "presses", situant-lo, doncs, després que acabi l'any.