La insistència de Salvador Illa ha donat aquest divendres el seu resultat. Durant mesos, el líder del PSC ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqués la taula de partits catalans, un espai de diàleg en què hi participessin totes les formacions parlamentàries. I, avui, ha aconseguit finalment el 'sí' d'ERC. El Parlament ha aprovat una proposta de resolució presentada pels socialistes gràcies als vots dels republicans i els comuns, així com l'abstenció de Ciutadans. Per contra, Junts i la CUP han votat en contra.

El text de la resolució instava la cambra catalana a refermar la centralitat "de la funció parlamentària en l'intercanvi d'idees i propostes entre representants de la ciutadania de Catalunya", i també reivindicava com a positiu el diàleg entre formacions polítiques catalanes, "més enllà de les funcions legislativa o d'impuls i control de l'acció de govern pròpies del Parlament". Afegeix, també que la negociació és "especialment necessària" en el context actual, marcat per un context socioeconòmic complicat i un ambient polític crispat. És per això que la resolució insta el Govern a "propiciar un espai de diàleg entre les formacions polítiques de Catalunya". El sinònim del PSC per referir-se a la taula de partits.

PSC, ERC i comuns es reafirmen en el diàleg

Aquesta no ha estat l'única proposta referida al diàleg en què PSC, ERC i els comuns han votat conjuntament. De fet, dues resolucions dels de Jéssica Albiach han volgut anar en la línia de reafirmar el suport del Parlament per la taula de diàleg com a via per resoldre entre Catalunya i l'Estat, i han aconseguit reunir una majoria de diputats de la cambra per aprovar-les. Una d'elles ha permès constatar que la Generalitat i el govern espanyol "han d'accelerar la negociació en el marc de la taula de diàleg". A més, fixa que l'objectiu ha de ser "abordar la fi de la judicialització de la política". En aquesta línia, el text dels comuns aposta per reformar el codi penal i, en concret, reformar el delicte de sedició, una crida a la qual han pogut aplegar el PSC i ERC.

D'altra banda, també s'ha aprovat una segona resolució en què el Parlament "referma la seva aposta pel diàleg i la negociació com a mètode per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya", en consonància amb les posicions de tots tres grups. Aquest text també ha inclòs un dard cap a Junts, i és que s'hi inclou que la negociació ha de ser entre governs, i liderada en tot moment des de Catalunya pel president de la Generalitat. "En cap cas, aquest lideratge pot ser substituït per un estat major de forces polítiques", adverteix la proposta a la qual s'hi ha sumat ERC i que apunta, clarament, cap al moviment de Junts per intentar forçar la presència de figures del seu partit sense càrrecs al Govern en anteriors taules de diàleg, i que va provocar el veto d'Aragonès.