La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha avisat al govern espanyol que es juga la continuïtat de la legislatura amb la reforma del delicte de sedició. Vilagrà, en declaracions a ElNacional.cat, ha assegurat que és una condició molt important per l'executiu espanyol que es reformi la sedició, ja que sinó poden boicotejar la legislatura: "És una qüestió de voluntat política, s'hi juguen la continuïtat de la legislatura". A més, la consellera ha argumentat que jugar "a fer de Partit Popular" no és una bona jugada pel Partit Socialista perquè "la dreta els avança per tots costats". Les paraules de Vilagrà són una contestació a l'entrevista que ahir va concedir el president del PSC, Miquel Iceta, on aquest va afirmar que és molt difícil arribar a un acord per reformar el delicte de sedició. La consellera Vilagrà ha estat contundent responent i ha criticat: "Acordar qualsevol cosa amb l'Iceta del 2022 sempre és difícil, ha oblidat els principis que tenia el 2007, quan defensava l'autodeterminació".

Si bé ERC s'havia vantat que l'acord amb el govern espanyol implicaria l'aplicació de la seva agenda "antirepressiva" per deixar enrere la judicialització del procés d'independència, i que l'Estat reformaria el delicte de sedició per poder fer tornar els exiliats com el president Carles Puigdemont i Marta Rovira, en els darrers dies diverses veus del govern espanyol ja han fet públics els seus dubtes sobre aquesta possibilitat, o han donat llargues sobre quan es faria. De fet, no només ha estat Iceta qui ha vist amb escepticisme reformar el delicte de sedició. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que no veu amb mals ulls l'esmena, però sense tenir en compte cap cas concret, com el del president Carles Puigdemont. La també magistrada en excedència ha afirmat en una entrevista a Europa Press que "mai s'ha de tenir por a reformar el Codi Penal perquè és una resposta a les exigències de la realitat social", però ha volgut matisar que aquesta reflexió s'ha de fer "amb caràcter general" i que, en tot cas, cal evitar fer la reforma "per un cas concret". Ho ha dit en referència al fet que aquest canvi obrís la porta al retorn de Puigdemont i de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la resta d'exiliats. 

Doncs no ha passat ni un mes de la taula de diàleg, on es va acordar la desjudicialització i moltes veus socialistes s'han arronsat a una reforma del delicte de sedició. Tant és així que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que ara com ara no hi ha majoria per fer-ho. Tot i això, ha insistit que ell, personalment, n'està a favor, perquè ho considera "necessari i oportú", però "hi ha unes Corts i unes majories parlamentàries". En aquest sentit, ha indicat que si hi ha la majoria necessària "el govern d'Espanya plantejarà aquesta reforma, com no pot ser d'una altra manera".