"Si ofereixen el referèndum, ERC i tots els partits i entitats sobiranistes haurien de debatre l'oferta que pugui venir des de Madrid". Així ha exposat el portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, la posició del seu partit davant la mínima possibilitat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, oferís a Catalunya l'opció de celebrar un referèndum sobre la independència, després que Podemos hagi ratificat la seva opció pel plebiscit.

Si Sánchez fes un pas endavant i fes la proposta, Tardà ha assegurat que ERC debatrà internament l'abstenció, perquè no fer-ho "seria enterrar la intel·ligència", malgrat que s'ha lamentat que dubta "molt" que ho faci i que aniran a la reunió de demà "sense cap expectativa".

"Pedro Sánchez hauria de tornar a néixer per assumir el dret a decidir", ha explicat, i ha afegit que "el conec i sé com pensa".

Reunió breu

"Potser, la reunió és més curta que la que Sánchez va tenir amb Rajoy". Així s'ha referit el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a la trobada que celebraran aquest dimarts amb els socialistes, en la qual, al seu parer, "crec que parlarem més de bàsquet que del procés d'autodeterminació". Per això, ha anunciat, "si no volen tractar-ho, els escoltarem i, quan callin, explicarem el full de ruta de Catalunya".

"Li recordarem que és una nació, perquè ell ho segueix negant, li explicarem que el Parlament és sobirà, que s'ha obtingut un mandat democràtic amb una majoria absoluta, i que un govern progressista hauria de respectar el dret a decidir del poble català", ha sentenciat Tardà.