A primera hora del matí, la CUP ha fet un pas endavant per intentar salvar la unitat de l'independentisme, després de la infructuosa represa de la negociació entre ERC i Junts aquest dimarts a la tarda. Els anticapitalistes han convidat els dos partits a una reunió a tres al Parlament per trobar el desllorigador que eviti eleccions i garanteixi que hi haurà un govern independentista. Els republicans han recollit el guant i resten pendents dels junters, que no podran confirmar assistència fins que els seus negociadors puguin parlar amb Jordi Sànchez, que és a Lledoners i té unes hores concretes per poder rebre i fer trucades. 

"Ens trobem en una estona. ERC serem a la reunió a tres, sempre som a totes les taules per sumar. Tenim un acord amb la CUP des de fa més de 50 dies i el volem implementar al més aviat possible i evitar unes eleccions que no volem en cap cas", ha piulat Marta Vilalta fa una estona. 

Al límit de l'abisme electoral

Queden només dues setmanes per a la data límit i la situació cada dia està més enverinada. El divorci entre els fins ara socis de govern sembla consumat. Esquerra Republicana està decidida a governar en solitari, prescindint de Junts al govern, si més no, d'entrada i fins que no es resolgui l'abisme que els separa encara en l'eix estratègic. Una resolució que els de Junqueras demanen que es faci sense la pressió del calendari, sense el deadline de la repetició electoral

Per la seva banda, el partit de Puigdemont va comunicar ahir a ERC que el seu suport a la investidura dependrà de si són o no al govern. Reclamen un acord de legislatura. D'aquesta manera esvaïen la possibilitat de prestar quatre vots, els mínims necessaris, perquè Aragonès pugui ser proclamat president. 

Després de gairebé tres mesos i més de 30 reunions, la constatació entre totes dues parts és que, a banda de la desconfiança treballada a pols els darrers anys, el gran impediment per tornar a convergir a la Generalitat és la divergència sobre el camí que cal seguir per avançar cap a la independència. Tant en el com, com en el quan i el qui. En essència, mentre ERC insisteix a donar crèdit a la taula de diàleg mentre es prepara una alternativa realista, a Junts situen la confrontació com la clau per avançar.

La proposta de la CUP per reconciliar ERC i Junts compta amb quatre punts. Són, textualment, "donar una resposta a la crisi social i econòmica que viu el país, construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no hi caben en el marc de l’Estat, prendre la iniciativa i convocar una primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi l’àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país, i situar el debat de l’estratègia independentista fora del marc del pacte de govern".

A la imatge principal, Sabrià, Artadi i Sabater. / EFE