El president català, Carles Puigdemont, s'ha mostrat convençut que a l'Estat espanyol hi ha presos polítics en una entrevista a Diario 16. Puigdemont creu que no hi ha motius per perseguir els líders independentistes: "Qui ha vist mai Junqueras utilitzar la violència?, es pregunta el president en un al·legat pels seus companys de Govern, el vicepresident i el conseller Forn, i també els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El president ha agraït el fet de poder seguir a Brussel·les en llibertat mentre és perseguit per la justícia espanyola. "El fet de poder continuar des d'un espai de llibertat com és Brussel·les i Europa (...) dona sentit a la nostra posició malgrat les dificultats". Puigdemont lloa la Unió Europea i la considera un gran espai de "llibertat de moviments i d'expressió". És més, el president fins i tot assegura que "no se sent fora de casa" a Brussel·les.

Puigdemont demana un canvi a Espanya pel que fa al sistema judicial. En aquest sentit, considera que l'Estat ha de fer passos per a la independència del sistema judicial.

"Per què hi ha aquests nomenaments polítics en cúpules judicials, per què el TC és evidentment un tribunal de partit polític intervingut pel govern espanyol com de manera escandalosa s'ha vist en aquestes últimes setmanes?, es pregunta el president, que es mostra convençut que Espanya "no hi ha separació de poders i no genera confiança ni als inversors ni als ciutadans".