Václav Klaus, expresident i ex primer ministre de la República Txeca, es mostra molt crític amb la política que segueix la Unió Europea a l'entrevista amb El Nacional realitzada durant la seva visita a Barcelona. 

Se'l considera un euroescèptic. Però durant el seu mandat com a president, la República Txeca va entrar a la Unió Europea. Lamenta aquesta decisió?
La República Txeca, com a antiga regió comunista, no tenia una altra opció. No tenim el privilegi de ser una illa propera a Europa, com és el Regne Unit, ni tampoc som un país gran a la frontera d’Europa com Turquia. Nosaltres estem realment al cor d’Europa. Geomètricament, el centre d’Europa és Praga. Per tant, estar sols en aquest centre d’Europa, sense ser membre de la Unió Europea era molt difícil i especialment després del comunisme. La meva obligació va ser demanar l'ingrés a la Unió Europea. Però en aquell moment era igual de crític amb la Unió Europea com ho sóc ara.

Vaclav klaus - Sergi Alcàzar

Se sent còmode amb la idea del Brèxit?
El Brèxit és un estímul històric per Europa per canviar, però les elits de Brussel·les faran tot el possible per aturar que els processos com el Brèxit es propaguin per Europa. Jo no demano un Txexit ni cap cosa d’aquestes. Jo demano una reestructuració de la Unió Europea. No hauríem de ser una Unió, hauríem de ser una associació amigable d’estats i no de ciutadans.

Com s’ha arribat a aquest punt?
Per mi el canvi substancial va ser amb el Tractat de Maastricht (1993), quan es va passar de la Comunitat Europea a la Unió Europea. Va ser un tràgic error. L’únic futur que li veig a Europa és tornar a Maastricht i tornar a començar. Crec que estem en un carreró sense sortida. I l’única sortida en un carreró sense sortida és retornar a l’últim encreuament on es va escollir el camí equivocat. Aquest va ser a Maastricht i el futur d’Europa passa per desfer els acords assolits després de Maastricht. 

Els populismes estan guanyant molt de poder a Europa últimament. Com ho veu això, creu que podria retornar el passat d’alguna manera?
Discrepo totalment amb el terme populisme. No crec que Pablo Iglesias sigui més populista que Angela Merkel. Crec que cadascú està lluitant amb les seves pròpies eines. No crec que el terme populisme descrigui la situació actual. A la Unió Europea actualment qualsevol que no està d’acord amb la doctrina divina del senyor Juncker, de la senyora Merkel o del senyor Schulz és titllat de populista. Són mirades diferents en un tema o en un altre. Que tinguin mirades diferents no vol dir que siguin estúpids, o que tinguin un discurs pobre o buit.