El republicà Joan Tardà (Cornellà de Llobregat, 1953) adverteix els comuns que, si no s’arrengleren amb el referèndum, no cal que els busquin per governar junts en un futur. El diputat d'ERC parla amb El Nacional passejant pel carrer de Calàbria, on hi ha la seu d'ERC, amb la mateixa vehemència que l'ha fet tan popular al Congrés dels diputats. Clar i directe.

Va fort el govern de l'Estat...
No hauria de sorprendre gens ni mica. El que estem fent és titànic, és extraordinari. De vegades, crec que no n'hem copsat la magnitud. Et trobes gent pel carrer que et diu "va molt poc a poc això" i és una percepció totalment errònia perquè tot va molt de pressa. Si el més important és fer el referèndum, més que no pas guanyar-lo, tot i que l'intentarem guanyar, aleshores el que genera vertigen és adornar-nos que convocar-lo només depèn de nosaltres.

Si ens acovardim, si ens caguem, perdem. Si no, guanyem.

Et creus les amenaces del Govern espanyol?
Sí, el govern de l'Estat intensificarà la campanya per tal de generar incerteses i pors. Les dificultats seran creixents, però el terror que tenen a l'Estat espanyol és que són conscients que ara ells només poden dificultar molt el referèndum, però només dificultar-lo, no impedir-lo, perquè la convocatòria depèn només de nosaltres.

Però si el govern espanyol compleix les seves amenaces, com s'aconseguirà votar amb col·legis precintats i els Mossos intervinguts?
És que, abans d'això, hem d'aconseguir que el referèndum sigui legal. I ens en sortirem.

Com?
La comunitat internacional es veurà obligada a acceptar que el conflicte prové d'un xoc entre legalitats. Estic convençut que ara només podem perdre nosaltres si el dia del partit de futbol, a l'hora convinguda per començar-lo, no ens presentem. Dit en termes populars: Si ens acovardim, si ens caguem, perdem. Si no, guanyem. Entenent per guanyar el fet de portar fins a l'última expressió la voluntat democràtica, cívica i pacífica dels ciutadans de Catalunya de poder votar. Per tant, els col·legis s'han d'obrir i tot allò que pugui passar (que ho desconeixem) sempre, sempre, serà una derrota per a ells.

Puigdemont, palplantat davant de les urnes i un funcionari que no el deixa votar és una foto guanyadora

Insisteixo... I si et precinten els col·legis? L'amenaça ja hi és...
Els ciutadans es presentaran davant els col·legis electorals. Però crec que, abans de precintar-los, el que faran és actuar contra el Govern de Catalunya. N'estic convençut. I el que hem de fer, Govern i societat catalana, és no atemorir-nos. És a dir, anar actuant segons el guió establert. El que no permetria mai la ciutadania de Catalunya i crec que l'independentisme ho pagaria molt car durant molts anys és que ara, per incompetència o perquè ens hem acovardit, no ho féssim. La fotografia del president Puigdemont, palplantat davant de les urnes i un funcionari que no el deixa votar és una fotografia guanyadora. 

Què faran els Mossos el dia del referèndum? Hi haurà dues legalitats: la catalana (segurament suspesa pel TC) i l'espanyola.
Els Mossos faran el que hagin de fer.

I què han de fer?
Ser la policia nacional de Catalunya.

Qualsevol resolució del conflicte que vingui a partir de la violència judicial, ja és reconèixer la seva derrota

Acatar la llei catalana, encara que estigui suspesa pel Tribunal Constitucional?
Crec que els Mossos d'Esquadra sabran fer el que toca fer. Si alguna cosa estem demostrant al món és que som molt rigorosos amb els procediments. Serà un referèndum que es convocarà i es farà i, si no es fa, només serà producte de la violència que exercirà l'Administració espanyola amb la qual cosa, com diuen allà, "pan para hoy y hambre para mañana", perquè qualsevol resolució del conflicte que vingui a partir de la violència judicial ja és reconèixer la seva derrota.

El referèndum ha de superar, amb escreix, el 50% de participació

Per anar bé, quin percentatge de participació ha de tenir el referèndum?
Tot i que és cert que les conclusions de Venècia deixen clar que la participació no ha de ser la condició sine qua non per tal de poder legitimar un referèndum, cal que hi hagi una bona participació. Hem de superar, amb escreix, el 50%. Per això són tan importants els mesos actuals. Si som capaços de convergir els independentistes amb els autodeterministes -penso en l'Ada Colau-  en la crida a la participació, estic convençut que tindrem una resposta majoritària.

Sense acord amb l'estat no sé pas si l'acabaran fent aquesta crida a la participació Ada Colau i Xavier Domènech...
Per això ha de quedar clar que, malgrat que les amenaces del govern espanyol es vagin evidenciant i palesant de manera més clara, nosaltres no hem de canviar el missatge en cap moment. L'altre dia, li deia a la vicepresidenta espanyola a la sessió de control "nosaltres us esperarem fins l'últim moment".

Per tant, tot i les amenaces, no dones per finiquitada la famosa "operació diàleg"?
No, qui ha enterrat l'operació diàleg és el govern espanyol. Nosaltres, fins a l'últim moment, intentarem acordar-lo amb el govern espanyol perquè les coses que es fan de mutu acord sempre són més rendibles. Entre altres coses perquè és l'ADN dels catalans, el pactisme.

De veritat, no et sembla impossible arribar a una acord amb el govern espanyol?
Per aconseguir la jornada de 8 hores, la classe obrera va tardar 115 anys...

Sí home, però no esperarem 115 anys ara....
No, jo t'estic dient que el nostre discurs ha de ser sempre mantenir la voluntat d'arribar a un acord amb el govern espanyol. No ens aixecarem mai de la taula. Ara bé, amb la mateixa fermesa que diem això també diem que, si ells no volen negociar les urnes, nosaltres convocarem el referèndum sense el seu acord. Però que nosaltres voldríem l'acord amb el govern espanyol. I, com et deia, també hi haurà un moment en què Ada Colau i Xavier Domènech hauran de decidir si es converteixen en agents actius de la crida a la participació o bé s'hi posen de perfil. 

El nou partit d'Ada Colau dificilment governarà Catalunya si no participa del referèndum

Veurem què fan al final...
Si en l'imaginari de les esquerres independentistes, CUP i ERC, s'instal·lés la idea que el fracàs ha estat provocat pel sabotatge de l'esquerra autodeterminista, o a l'inrevés, si a l'esquerra autodeterminista acaba arrelant la idea que l'independentisme d'esquerres ha optat per un statu quo de manteniment de tot allò que havia estat la Catalunya autonòmica, si hi ha aquesta fractura, durant anys no serà possible que les esquerres manin. Vols dir que el nou partit d'Ada Colau governarà Catalunya en un futur? Difícilment, jo diria gairebé impossible, si no participen del referèndum.

Si finalment no hi ha aquesta fractura, tripartit d'esquerres a la vista?
No hi haurà tripartit d'esquerres perquè, si guanyem el referèndum, convocarem eleccions constituents que tindran com a objectiu, no governar Catalunya, sinó que, en el període de pocs mesos, es redacti i s'aprovi una constitució que haurà de ser referendada pel poble de Catalunya. Un cop aprovada la constitució, es dissol el Parlament una altra vegada i, aleshores, es convoquen les primeres eleccions democràtiques per conformar un govern de la república. Crec que el govern que hi hauria d'haver l'endemà del referèndum hauria de ser un govern d'àmplia unitat de totes les persones que han parit la república.

L'expresident Jordi Pujol ja veu Oriol Junqueras de president. Diu que ERC s'aprofita molt de la debilitat de Convergència...
Això és una estupidesa. Jo ara signaria que el primer president del primer govern provisional de la República fos en Carles Puigdemont. En primer lloc, perquè voldria dir que hem proclamat la República. Ara... què desitjaré, jo? Doncs que el primer president del primer govern no provisional de la República sigui l'Oriol Junqueras.

Mas, tot i que passarà a la història per tot el que ha fet pel procés, ja se'l veu més un home de l'etapa anterior

Carles Puigdemont, però, té clar que no es tornarà a presentar. Qui no ho té tan clar és el President Mas (a qui probablement inhabilitaran)...
Sí, possiblement l'inhabilitaran. Però el president Mas, tot i que passarà a la història per tot el que ha fet a favor del procés, crec que ja se'l veu més un home de l'etapa anterior. Ha participat activament en la gestació, però les personalitats del part de la criatura (el referèndum) són en Puigdemont, en Junqueras i el món d'Ada Colau si, finalment, com passarà, acaba participant activament del referèndum fent una crida a la participació, encara que no demani el sí. No sé si el nostre país es pot permetre el luxe de desaprofitar persones com el Puigdemont l'endemà de la victòria del referèndum. És una persona que ha demostrat tenir unes conviccions molt clares i s'ha de posar en valor que compleix amb tot el que va dir. És un error que vulgui plegar. Si volem que el 75 o el 80% voti sí a la constitució de la república, caldrà arribar a grans acords nacionals. En aquest període fundacional, hi hauria d'haver un govern amb els líders que més representen l'èxit del procés. Si no hi és, el trobarem a faltar.

Algun altre candidat del PDeCAT, tenint en compte que segurament Puigdemont no es presentarà?
Jo, si fos militant del PDeCAT, li diria al Puigdemont: "patriota, t'has de quedar!". Si fos militant del PDeCAT faria això. Li diria: "oi que ets un patriota? Doncs mira, el patriotisme ara t'obliga a seguir!". Ho faria si fos militant del PDeCAT. Creu-me!

No és convenient una llista unitària. Hem d'intentar aplegar l'ampli espectre de la societat anant per separat

Llista unitària?
No. No és convenient perquè justament el que hem de fer és intentar aplegar l'ampli espectre de la societat anant-hi per separat.

Què ha passat aquesta setmana perquè, de cop i volta, hagin arribat aquestes amenaces de l'Estat espanyol? Hi ha qui diu que, tot plegat, ho han desencadenat les paraules del ja exsenador Santi Vidal... 
Tot ha vingut arran de l'acord pressupostari. Fa mesos que els dèiem "tenim les eines i ho farem". L'any 2017 és un any tan singular que ens hauríem de remuntar a l'any 31 per trobar-ne un altre amb tantes possibilitats de fer el salt de la tanca. Crec que l'acord pressupostari els ha fet veure que aquest govern té prou benzina per arribar al referèndum i, a partir d'aquí, han descabdellat aquest atac brutal.

Han fet un flac favor al procés les paraules de Santi Vidal?
Evidentment, de la mateixa manera que els casos de corrupció de CDC són plom a les ales del procés, les declaracions de Santi Vidal han estat manipulades i utilitzades per fer mal.

Però va dir el que va dir...
Sí, però en Santi Vidal s'ha redimit. No només els que creiem que és un patriota, una bona persona i un intel·lectual de pro, fins i tot el que neguen que ho sigui i l'acusen d'antiespanyol han d'acceptar la redempció de Santi Vidal.

Has parlat amb ell suposo...
Hi vaig parlar per telèfon.

Com està? Què t'ha dit?
Que són moments difícils perquè, a més a més, li han dit de tot. Però l'honora demanar disculpes i haver plegat en només 24 hores. Per a nosaltres, en Santi Vidal continua sent la mateixa persona de vàlua i bona persona que era abans.

Ha de tornar a jugar un paper destacat en el procés?
Ho ignoro, però crec que és una persona que ha demostrat la seva vàlua intel·lectual i acadèmica.

La corrupció és plom a les ales del procés

Parlem, també, de l'operació de la Guàrdia Civil contra el presumpte finançament irregular de l'antiga CDC. Detencions que es fan just abans de l'inici del judici contra Mas, Ortega i Rigau per haver posat les urnes. Casualitats de la vida?
Noooo! No hi ha res casual aquí. És evident que ho utilitzaran tot i més per fer-nos descarrilar, des dels centenars de terminals que tenen a tot el món, que són les ambaixades i consolats, per desprestigiar el procés arreu del món fins a tot el que puguin. La corrupció, però, com et deia, és plom a les ales del procés perquè dóna munició a l'adversari que té una gran capacitat de tergiversar. En qualsevol cas, la corrupció evidentment és una xacra i fa que tot l'univers catalanista se senti molt dolgut.

Aniràs, aquest dilluns, a la concentració de suport a Mas, Ortega i Rigau?
Sí, i tant! Evidentment, hi serem tots els companys d'Esquerra que puguem.

Creus que la comunitat internacional acabarà pressionant el govern espanyol perquè autoritzi el referèndum?
A la comunitat internacional li fa molta mandra haver-se de pronunciar. L'altre dia vaig anar a l'acte del president Correa d'Equador al Palau de Congressos de Barcelona, i va parlar bondats i bondats del srenyor Rajoy. Per què? Doncs perquè els interessos de la República d'Equador passen, segurament, a nivell econòmic, per parlar bé d'Espanya i del Govern espanyol. La comunitat internacional actuarà el dia que el conflicte esdevingui tan evident que no pugui obviar-lo.

Per què no s'acudeix a alguna instància judicial internacional?
Difícilment ho farem.

Al Rafa Hernando (PP) li dic "si vols, ja em pots detenir ara perquè farem el referèndum"

Què diuen els polítics de Madrid a les converses de passadís, quan no hi ha micros ni càmeres?
En off, mantenen que el referèndum no es farà. Al Rafa Hernando (PP), per exemple, li dic: "si vols, ja em pots detenir ara perquè el farem. No tenim cap por!" i li pregunto: "què faràs? em posaràs a la presó?" I els descol·loco. Mira, això és com el judoka. El bon judoka és el que guanya utilitzant l'embranzida del contrari. Mira que els ho he dit, eh? "El camí que vostès han iniciat els porta a clausurar el Parlament de Catalunya, els porta a inhabilitar, fins i tot a detenir el President Puigdemont. I què aconseguiran?", els preguntava al debat d'investidura. Jo els deia: "si clausuressin el Parlament de Catalunya, el convocaríem a Montserrat".

I què et diuen?
Això els pregunto: "què farien després? Vindrien a detenir el Parlament de Catalunya que estaria celebrant sessió a Montserrat?" Que no coneixen la història de Catalunya? De fet, no la coneixen. No recorden l'assemblea de parlamentaris? És més, els dic: "quan vostès vagin a Europa i els preguntin què se n'ha fet del president Puigdemont? Què diran? L'hem inhabilitat, li hem expropiat el pis que té i, a més, l'hem amenaçat de posar-lo a la presó si hi torna! Això diran? Vostè creu que a Europa li compraran que el president d'un parlament elegit democràticament de la Catalunya burgesa, la Catalunya que rep tantes inversions europees... Algú creu que li avalaran això? Noooo! Li diran: 'Segui i parlem-ne!'" Crec que tot plegat conclou en l'afirmació que nosaltres només podem perdre si, per incompetència o acovardiment, no estem a l'alçada del moment històric.