Lorenz Gösta Beautin (Hamburg, 1978) és un diputat alemany del Bundestag pel partit Die Linke. Aquest partit, que representa l'esquerra socialista democràtica, compta amb 69 dels 701 diputats del parlament alemany i té representació en tots els parlaments regionals, malgrat haver estat fundat el 2007. El seu partit ha donat suport al president Carles Puigdemont des que va ser empresonat i ha demanat a Espanya que dialogui amb Catalunya i aturi la repressió.

Lorenz Gösta Beutin diputat Alemanya - Cedida

La detenció del president Carles Puigdemont ha portat el conflicte català al seu país. Com l'ha rebut la societat alemanya?
Precisament a Schleswig-Holstein, i a la ciutat de Neumünster on Puigdemont ha estat detingut, hi ha una gran incomprensió sobre la seva detenció. A més, en una enquesta federal la majoria de la població assegurava veure la detenció com un error.

Sembla que el CNI espanyol estava coordinat amb la policia alemanya per detenir Puigdemont. Creu que Espanya va avisar a Alemanya perquè pensava que seria més fàcil l'extradició en aquest país?
No m'agradaria valorar això. Segons una informació de la cadena NDR, la cancellera Angela Merkel i el ministre de l'interior Horst Seehofer van donar la seva aprovació a la detenció. Ara bé, una extradició l'ha de decidir únicament la justícia alemanya. Per tant, encara mantinc l'esperança.

Puigdemont se l'acusa de rebel·lió, la qual cosa podria ser alta traïció a Alemanya. Aquests delictes impliquen violència...
No sóc advocat i només puc valorar això com una persona comú, però l'ús de violència és un pressupòsit. Em sembla difícil construir això en relació al moviment pacífic català.

Lorenz Gösta Beutin diputat Alemanya - Cedida

Però Rajoy i Merkel són bons socis, no creu que això facilitarà l'extradició?
No, crec que en les últimes conseqüències ho decidirà la justícia alemanya. A més, cal tenir en compte que el jutge que va interrogar Puigdemont a Neumünster ja va insinuar que una extradició podria ser il·lícita.

A Espanya hi ha una part de la societat que considera que no hi ha suficient separació de poders. ​Creu que a Alemanya sí?
A Alemanya és comú que la justícia prengui decisions diferents de les que la política espera.

L'opinió pública està convençuda que Puigdemont és un pres polític. El seu empresonament és un error de Merkel

En cas haver-hi extradició, com creu que podria reaccionar la societat alemanya?
En cas de succeir, segurament no ajudarà al prestigi de l'actual coalició dels conservadors amb els socialdemòcrates. L'opinió pública està convençuda que Puigdemont és un pres polític i que per això no ha de ser extradit.

De moment només Alemanya ha empresonat a Puigdemont, als altres països on resideixen exiliats catalans no s'ha decretat aquesta mesura. Per què aquesta diferència?
Potser és perquè les relacions entre Espanya i Alemanya són molt fortes. En qualsevol cas, crec que és un error polític per part d'Angela Merkel i Horst Seehofer (ministre de l'Interior).

Puigdemont podria demanar asil polític? Se li podria concedir?
Penso que això depèn de la força de la gent que estigui demanant l'alliberament del senyor Puigdemont. La política alemanya ha estat obligada a canviar de rumb per la pressió pública més d'una vegada.

El govern alemany ha decidit prendre el camí d'escalada, i s'ha tornat part del conflicte del costat del govern central espanyol

Sembla que ara, més que mai, Alemanya té el poder per intervenir en el cas català. Creu que el govern alemany hauria d'intervenir entre Catalunya i Espanya, o forçar el govern de Rajoy a trobar una solució pacífica i dialogada?
La mediació seria el camí correcte. En aquest moment el govern alemany ha decidit prendre el camí d'escalada, i ha pres part del conflicte del costat del govern central espanyol. Ara bé, si finalment decidissin no extradir Puigdemont, potser hi hauria una altra oportunitat per a la diplomàcia.

Lorenz Gösta Beutin diputat Alemanya - Cedida

S'esperava la reacció que ha tingut Espanya? Amb violència policial l'1-O i amb empresonaments?
Durant l'últim any hem tingut diverses situacions com aquesta. Efectivament, com quan es va impedir a famílies de votar amb violència policial. Per això, va ser trist, però cap sorpresa.

¿Són Puigdemont i la resta de líders independentistes empresonats presos polítics?
Sí. Això és una qüestió política, no jurídica. La situació s'hauria d'aclarir sobre el nivell polític. Per això em sembla que la designació "pres polític" és adequada.

És una vergonya que la UE no hagi intervingut en el conflicte català

Hi ha hagut repressió per part de la policia i de l'estat i la Unió Europea no ha reaccionat. Com veu aquesta actitud?
És una vergonya que la UE no hagi intervingut en aquest assumpte. Espero que el senyor Puigdemont sigui alliberat i que per fi la política, també en l'àmbit europeu, entri al terreny de joc.

Per què Europa és molt dura amb Polònia, però no amb Espanya?
Europa és dura amb Polònia? Crec que sobre aquest tema podem tenir opinions diverses. Polònia falta a les regles comunes i ha hagut de passar molt temps fins que en l'àmbit europeu s'ha donat una resposta, que ha estat molt moderada. De sobte, però, alguna cosa  s'ha mogut respecte al conflicte quan la pressió pública ha augmentat.

S'hi guanyaria moltíssim si Alemanya intervingués, en comptes de convertir-se en el peó del govern espanyol

Com es podria solucionar el cas català? Amb mediació?
Si sabés la resposta a això, suposo que guanyaria algun premi internacional. No, honestament, penso que només pot solucionar-se si el govern espanyol deixa la seva estratègia de criminalitzar el moviment d'independència i la repressió contra senyor Puigdemont i la resta de polítics. Seria bo que hi hagués la possibilitat d'una solució política, en la qual ambdós bàndols poguessin negociar amb els mateixos drets. S'hi guanyaria moltíssim si Alemanya intervingués, en comptes de convertir-se en el peó del govern espanyol actual.