Fa un any i mig que David Borrell va agafar el relleu com a cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, en plena crisi dins el cos i amb un context polític complicat. Sense prou bombers, amb un trencament intern amb els voluntaris, amb mitjans obsolets, parcs tancats, mancances en el material i vestuari. Aquest era el dibuix l'estiu del 2018, quan Borrell agafa les regnes juntament amb un nou equip i sota el paraigua polític de Manel Pardo com a director general.

Aquest estiu ha estat el pitjor. Els bombers estaven sota mínims i els focs de Ribera d'Ebre i Capellades van tensar la situació fins a tancar una campanya de les més dures dels darrers anys, difícilment superable.

Aquesta setmana el Govern ha aprovat la convocatòria de 250 places per incrementar la plantilla de les 650 previstes en total en dos anys. Actualment hi ha 2.200 bombers. L'objectiu és arribar a 3.000. A més, hi ha 1.400 bombers voluntaris en actiu. La incorporació dels efectius és un dels punts del Pla Estratègic per al desplegament del projecte dels Bombers i que preveu accions fins al 2025. Un any i mig després de fixar objectius i de l'entrada de la nova cúpula operativa dels bombers, en fem balanç amb en David Borrell.

David Borrell cap operatiu Bombers - Sergi Alcazar

Com ha evolucionat el cos en el darrer any i mig?
Fa un any i mig ens trobàvem en el pou. Estàvem en una situació molt crítica. I el cos encara està en una situació difícil, perquè, tot i que hi ha hagut un canvi de tendència molt important, això no es normalitzarà fins d'aquí a un any. Vam dir que trigaríem dos anys a veure canvis significatius i, tot i que estem fent moltes accions, com l'entrada de 650 efectius nous, el temps d'incorporació és lent. Exactament el mateix passa amb els vehicles. Hem licitat 90 bombes rurals i 200 vehicles lleugers, però això no es començarà a notar fins a aquesta primavera i a l'estiu. Tot és molt lent. Hem fet el que volíem fer, en bona mesura, però està sent molt lent.

Per tant, la campanya del 2020 ja hi haurà millor dotació...
Sí, la pitjor campanya pel que fa a l'estat del cos ja l'hem passat, va ser el 2019. El 2020 preveiem una campanya on ja tindrem 150 efectius que s'incorporen al maig, tindrem algun camió nou, no massa, tindrem pràcticament tota la flota de vehicles lleugers dels parcs nova i, per tant, les perspectives ja són una mica millors que l'anterior, sense poder tirar coets.

La pitjor campanya pel que fa a l'estat del cos ja l'hem passat, va ser el 2019

I aquesta darrera campanya com la vau viure?
Pel que fa al personal, el pitjor estiu que podíem tenir. Pel que fa als recursos materials, un estiu molt dur. Per sort, sí que vam aconseguir que el Departament d'Interior i els sindicats arribessin a un acord i això va permetre treballar amb normalitat, de poder donar resposta a les cobertures, perquè es van requerir moltes hores extraordinàries i que la gent vingués fora del seu horari per poder cobrir el dia a dia, i gràcies a l'acord es va poder treballar amb normalitat, amb pau social, però amb molta dificultat de personal i material. Tot i això, on hem començat a canviar dinàmiques és en potenciar els centres de comandament. Hem aconseguit establir un lideratge en els incendis forestals a través dels centres de comandament en els dos incendis potencialment més perillosos, el de Ribera d'Ebre i el de Capellades, amb la idea de reforçar el comandament i tot el que porta. L'staff del centre de comandament està molt més clarificat, hem començat a establir plans d'acció escrits i coneguts pels comandaments. Hem mirat de professionalitzar els centres de comandament. 

David Borrell cap operatiu Bombers - Sergi Alcazar

Els parcs de moment no s'han tocat, amb les mancances que tenien?
Els eixos del projecte 20-25 eren normalitzar la situació del cos quant a material, vehicles i personal, així com millorar la coordinació de les emergències al país. I en aquest sentit, anem avançant, i de les accions que ens havíem previst per al 2019, n'hem complert aproximadament un 80%. Tenint en compte que no hi ha hagut pressupostos, hem fet bona part de la feina que teníem prevista.

Hem tingut una bona sintonia entre la direcció política del departament i el nou equip

Els caps tècnics saben el que s'ha de fer i el que es necessita, però al costat hi ha d'haver una voluntat política. Com s'ha treballat durant aquest temps per resoldre les mancances?
Hem tingut una bona sintonia entre la direcció política del departament, el Govern i el nou equip. Nosaltres vam entrar amb dues condicions bàsiques: poder treballar amb un equip que poguéssim escollir lliurement i amb un projecte que estava establert, un projecte operatiu, i que es donés suport a aquest projecte. I això és el que s'ha fet. Estem contents perquè allò que hem demanat és amb la direcció amb la qual s'està treballant. 

Com ha afectat el context polític al cos de bombers?
Molt. Dels últims anys, moltíssim. De l'últim any i mig ha afectat perquè no hi ha hagut pressupost, però tot i així ha estat brutal l'empenta que se li ha donat. Ara, abans, ha estat un desastre. Vam tenir la crisi d'Horta de Sant Joan, amb la crisi política i institucional que va comportar; després la crisi econòmica, no tota la funció pública es va veure afectada. Després vam tenir la crisi política amb el 155 que tampoc va ajudar. Hem tingut una situació que no ens ha ajudat. Ara, tot i això, aquest darrer any i mig notem que el Govern ha entès que ha d'impulsar aquest pla perquè és el que convé al cos i, en definitiva, el que convé al país. 

David Borrell cap operatiu Bombers - Sergi Alcazar

Amb els bombers voluntaris hi ha una crisi de fa temps

Com entomes la coordinació amb els bombers voluntaris?
Amb els bombers voluntaris hi ha una crisi de fa temps. Estem mirant de revertir-la. Bàsicament el que volem és que els parcs de bombers voluntaris tornin a ser operatius, i en aquest sentit estem treballant braç a braç amb el consell de bombers voluntaris per revertir la situació. Hi ha el compromís que el primer trimestre d'aquest any sortirà una convocatòria  i volem exactament treure convocatòries de manera anual per estabilitzar la plantilla de bombers voluntaris i, alhora, activar la participació dels bombers voluntaris. Ara entrarà en funcionament una app on es registra la disponibilitat i es permet activar els parcs de bombers.

S'han canviat dinàmiques de coordinació?
Amb qui ens relacionem més és amb Protecció Civil, per tot el que fa a les relacions amb els mateixos plans i el sistema de Protecció Civil; i hem canviat molt la dinàmica. Hem generat una comunicació diària de quines són les situacions de risc i, per tant, quina és la proposta d'actuació dels plans que es desprenen i quin és el reforç intern de Bombers que fem per donar resposta a aquest risc. Abans només era una relació en format d'activacions a través de correus i ara tenim una guàrdia dins de Bombers que fa aquest seguiment de localització de cada dia, de trucar cada dia al responsable de Protecció Civil i, per tant, la relació és molt estreta i quan Protecció Civil activa un pla, nosaltres ja hem previst el reforç de personal 24 hores abans i fem una guàrdia molt més proactiva i ens anticipem a aquestes situacions d'emergència. 

I amb els Mossos, els Agents Rurals i els ADF?
Realment, amb Agents Rurals i Mossos, amb el grup d'ordre, la relació que tenim és correcta i la coordinació ja es feia correctament abans, i en aquest sentit poc hem aportat. Una de les novetats que hem establert és quan fem un pla d'acció nou i quan el comuniquem als altres grups actuants i en aquest sentit les reunions de coordinació són molt més funcionals i útils i aquí es veu reflectit tant Mossos com Rurals, com qualsevol altre grup, el SEM, que treballa conjuntament amb nosaltres.

En aquests dos primers anys aconseguirem la normalització

Aquest pla és només el principi?
El projecte és fins al 2025. El que hem fet és posar els diferents objectius, i les accions que hem de fer cada any les tenim planificades any a any. Anem auditant com anava avançant el pla. En aquests dos primers anys aconseguirem la normalització. Els efectes primers i visibles que seran camions nous i personal, trigaran dos anys. D'aquí a mig any començarem a veure coses. El 2025 esperem que estarem amb una plantilla de professionals per sobre dels 3.000 bombers. Les plantilles de bombers voluntaris, actives i dinamitzades. Amb el personal d'administració i de suport normalitzat.