La sessió de constitució del Congrés dels Diputats, aquest dimarts al matí, ha deixat imatges inèdites tan sols començar. A les deu del matí, un cop tots els diputats ja estaven als seus escons, ha arribat el moment de l'entrada dels quatre presos polítics Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull, que han arribat custodiats des de la comissaria de la cambra baixa. Han estat rebuts amb aplaudiments dels seus companys de grup i d'altres com Unidas Podemos, i també alguna escridassada dels diputats de Vox. Han estat els penúltims a accedir a l'hemicicle, abans que ho fes el govern en funcions.

congreso sillas arrimadas turull rull sanchez cuevillas borras nogueras

Oriol Junqueras era el primer dels quatre presos, i mentre pujava a l'escó s'ha aturat a saludar i parlar durant uns segons amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias. Per la seva part, Inés Arrimadas ha pres la iniciativa per saludar amb dos petons a Jordi Turull i Josep Rull. Han intercanviat algunes paraules.

congreso arrimadas turull saludo

Durant el batibull de la votació en urna de la Mesa, també hi ha hagut moments destacables. Junqueras ha saludat i parlat amb la ministra María Jesús Montero, mentre el líder del PNB, Aitor Esteban, s'ha aturat a parlar amb Jordi Sànchez al seu escó.

congreso presos politicos hablando sanchez esteban

Els seus companys han acudit ben d'hora aquest matí per a reservar-los escons ben visibles. Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull s'asseuran a primera línia, just per darrere del banc del govern espanyol. Per la seva part, Oriol Junqueras també s'asseurà en una posició avançada: la segona fila, a tocar del passadís de la banda esquerra. En la constitució de les Corts els escons no estan assignats i cada diputat pot asseure's on vulgui. L'escó de Sànchez és el que la passada legislatura ocupava Albert Rivera.

congreso sillas  iglesias montero embarazada presos

No aniran amb manilles, per no afectar la seva dignitat, i tindran llibertat de moviment dins la sala de sessions. Això sí, els seus set accessos seran degudament controlats per agents de paisà. I hi han arribat des del soterrani, on hi ha la comissaria de la Policia Nacional, amb un ascensor que puja directament al Palau.

Els diputats presos han arribat al Congrés des de la presó de Soto del Real a les 8:40. Per la seva part, el senador Raül Romeva ho ha fet a les 8:20.