Diverses entitats i tinks thanks d'àmbit europeu i amb seu a Brussel·les s'han mostrat interessats pel referèndum català. Ho han fet en una trobada organitzada pel Diplocat i on hi han assistit el representant de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, la coordinadora del projecte Let Catalans Vote, Elena Jiménez i un membre del Pacte Nacional pel Referèndum, Francesc de Dalmases. En una trobada a porta tancada, tots tres han explicat als representants dels organismes europeus el camí recorregut fins a la convocatòria del referèndum del proper 1 d’octubre.

En la seva intervenció, Elena Jiménez ha presentat la campanya de suport internacional Let Catalans Vote, que actualment ja compta amb mig centenar de personalitats internacionals que han signat el manifest, entre els quals destaquen alguns premis Nobel de la Pau. Jiménez ha dit que “el moviment cívic que demana un referèndum és un moviment de base ciutadana, plural, divers, no-populista i plenament inclusiu”.

Per la seva banda, Francesc de Dalmases ha destacat el caràcter plural de la iniciativa Pacte Nacional pel Referèndum, que aplega les principals entitats i organitzacions de la societat civil catalana. Segons Dalmases, “el futur de Catalunya és a les mans de la societat catalana, que ha expressat repetidament la voluntat de votar sobre el seu futur, de manera pacífica i democràtica”.

Finalment, Amadeu Altafaj ha afirmat que “ens trobem davant d’una qüestió de qualitat democràtica i bona governança en el context de la Unió Europea. Serà un referèndum unilateral perquè el govern espanyol així ho ha volgut”, i ha afegit que “tard o d’hora els estats membres de la UE haurien de preguntar-se com és que el cas català s’ha convertit en una qüestió de gran abast”.

En el torn de debat, els assistents han preguntat sobre federalisme, sobre els límits reals de la Constitució espanyola i sobre possibles escenaris de futur en cas de proclamació unilateral de la independència.

El secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha destacat després de la trobada en un comunicat que l’objectiu és “internacionalitzar la proposta de referèndum pactat que Catalunya manté des de fa anys i explicar als centres de decisió europeus el caràcter profundament transversal i democràtic del moviment autodeterminista”.