Quan només manquen tres dies per a la Diada Nacional de Catalunya, cinc de les principals entitats independentistes han signat aquest divendres el Pacte Nacional del Moviment Civil per la independència, després d'un any de treball intens. Així, l'ANC, Òmnium, l'Associació de Municipis per la Independència, el Consell per la República i la Intersindical s'han tornat a unir en un marc comú i en què aquestes cinc entitats, les promotores, s'hi troben còmodes i que Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea, ha descrit com "un acord de país amb un objectiu comú, la independència; el compromís amb l'1 d'octubre i la mobilització ciutadana". D'aquesta manera, la voluntat és "posar en xarxa totes les entitats i crear sinergies", sense deixar de banda les iniciatives pròpies de cada entitat. Tal com ha destacat Feliu, aquest acord pren el nom dels anteriors pactes pel dret a decidir i pel referèndum, que tenien l'objectiu d'aglutinar la societat civil organitzada des del Govern. Aquest últim detall ara canvia amb el nou Pacte Nacional del Moviment Civil per la Independència, ja que sorgeix de la mateixa societat civil i "superant els eufemismes" en paraules de Feliu. 

Dolors Feliu a l'acte del Pacte Nacional pel Moviment Civil per la Independència
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, a l'acte del Pacte Nacional pel Moviment Civil per la Independència / Carlos Baglietto 

En aquesta presentació i signatura del Pacte, on també hi han estat presents les quinze entitats que ja s'han adherit a aquesta proposta, Marina Gay, vicepresidenta d'Òmnium, ha reivindicat que aquest nou instrument ha de servir per "treballar per la independència i aconseguir la República Catalana", alhora que representa la riquesa i pluralitat del moviment. "És quan actuem junts que som més forts, tal com es va demostrar l'1-O i en les protestes postsentència", ha reiterat Gay, una idea que ha compartit també Teresa Vallverdú, del Consell per la República: "Aquest acord és un èxit i ens permet escurçar les diferències que alguna vegada ens han allunyat, deixant de banda els individualismes". Vallverdú també ha presumit d'aquesta unitat del moviment independentista i s'ha "permès el luxe" d'exigir-la també als partits: "Tenen l'obligació de fer-ho", ha insistit. De totes maneres, Feliu ha aclarit a posteriori que, ara per ara, el contacte amb el Govern i les formacions independentistes no estan previstos i que s'hauran de consensuar dins el mateix pacte. Preguntada per si aquest nou instrument ha de servir per fer pressió als partits durant la negociació per una possible investidura, Feliu ha deixat clar que aquest no és el seu objectiu, però ha reconegut també que "el pacte serveix per visualitzar la unitat de la societat civil per fer efectiva la independència", que no existeix entre els partits. 

Crida a la màxima mobilització l'11-S

Per la seva part Jordi Gaseni, de l'AMI, ha destacat com la resta d'entitats el treball previ que s'ha fet per arribar a un pacte que aglutina diferents punts de vista: "Queda clar que no podem tirar endavant sols, sinó que hem d'anar de la mà del màxim d'entitats possibles". Gaseni, alcalde de l'Ametlla de Mar per Esquerra Republicana, també ha subratllat que l'acord expressa una voluntat clara d'avançar cap a la independència pocs dies abans de la Diada. Des de la Intesindical, el seu secretari general, Sergi Perelló, ha valorat "la generositat i la visió estratègica de país per poder aplegar els màxims esforços" davant un nou escenari polític que pot ser, segons ell, "una oportunitat per a avançar en els nostres objectius". Tant Vallverdú, del Consell, com Dolors Feliu, han coincidit també en situar aquesta Diada Nacional com un "canvi de paradigma". 

Pacte Nacional per la independència
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, amb representants d'Òmnium, el CxR, l'AMI i la Intersindical / Carlos Baglietto

Totes les cinc entitats promotores han aprofitat l'ocasió per fer una crida a la mobilització aquest 11 de setembre, per convertir la manifestació convocada als carrers de Barcelona en "l'empenta necessària per fer la independència del nostre país", segons el president de l'AMI. Perelló ha demanat que aquesta Diada demostri "la veu d'un poble que camina cap a la llibertat". Feliu, presidenta de l'Assemblea, també ha demanat la màxima mobilització en aquesta manifestació que culminarà a la plaça Espanya, o de l'1-O, mentre Gay, d'Òmnium, també ha demanat a la societat catalana que mostri el pròxim dilluns el seu desig d'independència.