La Cambra de Comerç Israel-Espanya, juntament amb altres entitats israelianes en territori espanyol, han emès un comunicat per expressar el seu "repudi i condemna" al posicionament del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "i alguns dels seus ministres", sobre el conflicte entre Israel i Hamàs. En l'escrit, signat pel president de la cambra, Matias Schapiro, asseguren que les afirmacions de Sánchez "manquen de fonament i coneixement", després que el líder socialista obrís la porta al fet que Espanya reconegués unilateralment l’estat de Palestina, encara que no hi hagi acord a la comunitat internacional. Segons les entitats israelianes, aquestes paraules contribueixen a "generar tensions innecessàries a les relacions internacionals" i, per això, insten el govern espanyol a pronunciar-se "en contra de qualsevol discurs que promogui l'hostilitat i que advoqui per un enfocament més constructiu i col·laboratiu".

Les entitats econòmiques israelianes subratllen que no poden "repudiar més" les paraules del president del govern espanyol "en contra Israel", subratllant que mostren una visió "totalment allunyada de la realitat i que només fomenta la violència". Així mateix, la Cambra de Comerç Israel-Espanya considera "desconcertant" que un líder que ha presenciat el terrorisme "de ben a prop" —fent referència als atemptats comesos per ETA, Al-Qaeda, l'Estat Islàmic o la Yihad Islàmica a l'Estat espanyol— manifesti "aquesta falta de consideració cap a les víctimes del terrorisme" a Israel. "L'omissió a condemnar els actes terroristes i grups afins suggereix, per inadvertència, respecte i aprovació a les seves atrocitats", assenyala el comunicat. En aquesta línia, reitera que les "acusacions infundades" de Sánchez fomenten "la discòrdia" i no un "diàleg constructiu per a resoldre conflictes".

En l'escrit, les entitats creuen que és "fonamental" separar les qüestions "polítiques de les relacions comercials". Si bé reconeixen que "la cooperació econòmica pot ser un pont per a construir la comprensió i la col·laboració entre nació", asseguren que en el cas del conflicte entre Israel i Hamàs es tracta "d'una guerra relacionada amb l'existència" d'Israel i "el futur de la seva civilització". "L'estabilitat i el progrés econòmic es fomenten millor quan es promoguin valors de tolerància i entesa", afegeix el comunicat signat pel president de la Cambra de Comerç Israel-Espanya.

Per acabar, subratlla que "Israel té dret a viure i no d'existir sota l'amenaça del terrorisme". "Hamàs, com a exemple en la seva constitució, advoca per a l'aniquilació dels jueus, de la mateixa manera que parla explícitament sobre que l'única religió que ha de quedar és l'Islam", insisteixen les entitats, que també denuncien "l'ús indegut de fons destinats al poble palestí". Uns diners que, segons afirmen, acaben "desviats a les mans de terroristes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!