El món de la cultura catalana ha denunciat contundentment la sentència d'avui contra els líders independentistes. La Fundació Congrés de Cultura Catalana ha publicat un manifest en contra de la sentència del procés en que es mostra el suport als presos i es reclama diàleg al govern espanyol.

És una més de les moltes entitats que han mostrat el seu rebuig més ferm a la sentència. Ho ha fet l'Acadèmia Catalana de la Música, en un comunicat en què "rebutja una sentència que condemna injustament líders socials i representants polítics electes". L'Orfeó Català, per la seva banda, s'ha posicionat en contra de la sentència "injusta" del Suprem i s'ha reafirmat en la seva defensa de la llibertat d'expressió i del dret a decidir.

Per la seva banda, L'Auditori ha assegurat que "La presó no solucionarà un problema que és polític" i ha demanat "l'ús de la paraula i l'escolta".

En la mateixa línia, el Mercat de les Flors ha emés un comunicat en què es lamenta la sentència i es demana diàleg als líders polítics, alhora que es manifesta el suport a les persones empresonades i a les seves famílies.

El Teatre Lliure, a través d'una piulada ha afirmat que "lamenta profundament la sentència d'avui" i afegeix que "La presó no és mai una bona solució a un problema polític".

També les associacions de cultura popular han emès missatges de denúncia de la sentència, com els diables de Vilanova i la Geltrú, Vila-Seca, les Borges Blanques, El Clot... Per altra banda, s'han posicionat contra la sentència els castellers de Parets, els de Figueres, la Colla Jove de Tarragona, els Xiquets de Valls, els de Cornellà, els d'Esparraguera...  Els Cors de Clavé han emés un comunicat en el que a més a més d'enviar un missatge d'escalf als empresonats, als exiliats i a les seves famílies, avisen que "La presó no és la solució" i reclamen diàleg.

El Liceu, en un to més moderat, ha afirmat que "defensa el diàleg polític com a única via per a la resolució urgent d'aquest conflicte".

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha emés un breu comunicat en què s'afirma que el Gremi "sempre ha defensat la llibertat d'expressió i política i considera injusta la situació actual". Els llibreters defensen "una solució democràtica i de diàleg".

L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya ha animat als seus membres a llegir als teatres, avui, abans de la funció, un manifest de rebuig a la sentència del procés.