Encara que la família va demanar explícitament a partits i institucions que no assistissin al funeral per Rita Barberá, representants del PP tant espanyol com valencià s'hi han presentat. La presència política, especialment la del president Mariano Rajoy, ha tensat l'ambient de la cerimònia, a causa dels retrets de persones properes a Barberá contra el Partit Popular, a qui acusen d'haver-la abandonada.

Rajoy ha arribat al tanatori acompanyat de la seva dona i de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Allà ja hi havia la presidenta del Congrés, Ana Pastor; i l'ex-ministra i diputada per Màlaga del PP, Celia Villalobos. També hi han acudit més membres de la cúpula del PP estatal com l'ex-ministre José Manuel Soria o l'ex-ministra Ana Mato.

Hi ha fet acte de presència l'ex-president valencià Francisco Camps i diversos ex-consellers del seu equip autonòmic, però ha destacat l'absència dels actuals dirigents del PP valencià. No hi han assistit ni la presidenta Isabel Bonig ni la coordinadora general, Eva Ortiz.

"L'heu deixat caure"

En arribar, Rajoy i Cospedal han rebut les crítiques d'un amic íntim de l'ex-alcaldessa, Jacobo Ríos, que els ha retret haver girat l'esquena a Barberá en els últims mesos de vida. "Tant que us ha donat i com l'heu deixat caure. Recaurà sobre la teva consciència", ha recriminat al president. 

Ríos no ha estat l'únic a carregar contra els representants populars a l'enterrament. L'empresari Jesús Barrachina, també proper a Barberá, ha declarat en arribar al tanatori que "hi ha moltes maneres de matar una persona i aquesta ha estat una d'elles". Barrachina també ha lamentat la situació "insuportable" i la "persecució sense límits" que va patir Barberá. "No l'havien jutjat i ja l'havien condemnat fa tres anys", ha denunciat, mentre assegurava que això "trenca els principis de la democràcia".

En el mateix sentit s'ha manifestat aquest matí el cunyat de Barberá, José María Corbín, que ha assegurat que la senadora "ha mort de pena, i, en aquesta pena, l'aportació fonamental l'han tinguda els seus". La neboda de Barberá, María José, coneguda com a Cote, ha lamentat: "Tots aquells que t'han abandonat, t'han trencat el cor... han acabat amb tu". També ha afirmat que "això no havia d'haver passat", en referència a la inesperada mort. Aquesta opinió és compartida per molts dels centenars de persones que des d'ahir i durant aquest matí s'han apropat a la vetlla, per acomiadar-se de la que va ser alcaldessa de València durant 24 anys. 

Rajoy, l'"amic"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha mantingut impassible davant les crítiques i ha afirmat que va ser un "honor enorme" ser amic de la "generosa, afable i lluitadora" ex-alcaldessa de València i senadora Rita Barberá. "I sóc avui aquí com molts altres militants del meu partit", ha afirmat en acudir al tanatori. "Sóc aquí com a president del PP i com a amic que vaig ser durant molts anys de Rita Barberá", ha explicat.

El president ha recordat que coneixia l'ex-primera edil des de fa més de 30 anys: "Hem treballat junts al partit i vaig tenir l'honor de veure-la el 1991 per negociar el moment de la seva arribada a l'Ajuntament de València". Alhora, ha destacat que Barberá "ha estat una extraordinària alcaldessa d'aquesta ciutat". "Va fer un canvi a la ciutat com no s'havia produït a cap altre lloc d'Espanya", ha subratllat.