Si el poble català no es deixa enredar pel teatre de l’Estat espanyol i els dolentots del PDeCAT, aviat veurem que tot era un magnífic show de Truman, començant pel desplegament de la policia i l’actuació dels fiscals. També veurem que totes les revolucions que hi ha hagut a Catalunya des del segle XVII tenien com a motor de fons la lluita per la independència.

Ja vaig dir fa temps que Rajoy fa un tuf magnífic de general Berenguer —figureta fracassada que va propiciar l’adveniment de la República i que els joves líders del PP ni tan sols saben qui és—. Les comparacions que la premsa de Madrid fa amb el 6 d’octubre no resulten convincents quan veus els bombers, els estibadors, les monges, els pagesos i els universitaris defensant el referèndum. 

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha acceptat a tràmit una demanda contra el fiscal general de l’Estat. El Ministeri de l’interior ha reculat i ha renunciat a precintar les escoles abans del cap de setmana, com ordenava el fiscal, per no trobar-se amb una desobediència massiva que deixés la justícia espanyola en evidència, abans de l'1 d'octubre.

Com remarcava The New York Times, Donald Trump podia haver qualificat el referèndum d’il·legal, en la reunió amb Rajoy, i no ho va fer. La Legión no pot pujar per la Rambla cantant "Huevos a la asturiana, gallina a la catalana" com el 1934. Tot el que té Espanya per aturar l’autodeterminació són alguns supervivents de la CiU del tres per cent i alguns jutges i fiscals que prevariquen a compte de l’Estat. 

La vella CiU encara incideix en la direcció de l’ANC i d’Òmnium. Les instruccions de l'ANC que demanen a la gent que faci cues ordenades als col·legis semblen escrites per un antic autonomista amb complex de virrei. El món del tres per cent i algun sector del PDeCAT busquen crear la imatge d’una gran manifestació, però els dispositius per celebrar el referèndum estan preparats, i sobra gent per realitzar-lo.

Aquest cap de setmana es veurà que el poble català és cent mil vegades millor que els seus polítics, entrenats per confondre els valors més elementals en nom d'una falsa convivència i d'una falsa pau. Diumenge els esclaus que parlen la llengua del seu amo hauran d’aprendre que no hi ha victòria si no saps que de vegades cal mentir als opressors per poder dir la veritat.

A diferència del 9-N, la participació del referèndum ja la pot saber tothom avui mateix, només cal que uns quants catalans arribin a votar. Si un grup de SS entren a la casa d'un cristià i li pregunten si té jueus amagats, l'única resposta veritable serà que no n'hi ha. Pel mateix motiu, el govern de la Generalitat només ha de comptar la participació dels col·legis que puguin obrir. Qualsevol alternativa és alimentar el mal.