El líder del PP a Catalunya, Enric Millo, ha recorregut aquest dimecres a la faula per explicar la negativa de la CUP a retirar l’esmena a la totalitat dels pressupostos. Millo ha comparat els anticapitalistes amb un “escorpí” que diu que portarà una granota a l’altra vora del riu sense picar-la, però que “per la seva naturalesa” ho acaba fent i els dos moren ofegats.

“Si el que vol és estabilitat, la CUP no la donarà, i tractant-se d’uns antisistema no se’ls pot criticar. La culpa no la tenen les diputades de la CUP, la tenen vostès”, ha reblat Millo, fent una crida a Junts pel Sí a “no fer com la granota” i “deixin de confiar en l’escorpí”. Fins i tot el popular ha reivindicat que Mariano Rajoy i el PP “han estat més lleials amb els catalans que el Govern, els consellers, els diputats de JxSí i la CUP”.

Aquest pacte entre grups independentistes, que almenys ha estat vigent fins ara, ha generat, en paraules del portaveu del PP, “inestabilitat permanent” i “enfrontament diari”. Però adreçant-se al vicepresident Oriol Junqueras ha lamentat que, malgrat que “avui pot semblar que tot està perdut”, “sap que amb un pressupost prorrogat es poden fer moltes coses”.

L'entorn i els mantres

Quadrar els números, per Millo, era “molt fàcil”, el vent està “a favor”. “Ja li hauria agradat a Mas Colell”, ha reblat, assenyalant que la situació de l’ocupació és la millor del 2010 i el creixement des del 2007. A més, ha considerat que “la influència de la Generalitat ha estat ben petita, pràcticament cap”.

En qualsevol cas, del text del conseller d’Economia ha reblat que és una repetició de “mantres independentistes”. Entre d’altres, ha enumerat “l’excusa” del sistema de finançament, un deute que “ve del tripartit” (on hi havia ERC), o el “presumpte dèficit fiscal” en què “es fa trampa” calculant.

Amb tot, Millo ha volgut deixar clara una cosa: aquests són uns pressupostos per a les estructures d’Estat i no les “estructures socials”. Ha criticat els 50,9 milions previstos per la Conselleria d’Exteriors i les seves “ambaixadetes de cartó pedra”, o els 50 milions per a l’Agència Tributària, “5 cops més del que es destina en pobresa energètica”.