El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, no ha descartat aquest dijous que es torni a aplicar l’article 155 si el govern resultant del 21-D se situa “fora del marc legal”.

En una entrevista a Els Matins (TV3), Millo ha deixat ­clar que el citat article es deixarà d’aplicar un cop es triï nou president i nou govern, però no tanca la porta que tornin a posar-se en marxa depenent de les accions del nou executiu. “Si algú fa les coses dins de la llei, no ha de patir per res”, ha explicat.

En aquest sentit, Millo assegura que tothom es pot presentar a les eleccions “amb el programa que vulgui”, però ha matisat que això és diferent que les accions que es prenen un cop al govern. Tot i això, el delegat del govern espanyol “no compta” que el nou executiu dugui Catalunya “a l’aplicació del 155” com, segons afirma, ha fet Carles Puigdemont. “Cal limitar-se al marc legal vigent”, és la seva línia vermella.

Pel que fa a l’actual -i fins ara- únic 155, Millo ha volgut treure ferro a les conseqüències de l’aplicació de l’article assegurant que “la realitat a Catalunya” és que “els serveis públics estan garantits”. Així, diu que encara no hi ha hagut “necessitat” que treballadors de l’administració estatal  s’instal·lin al Palau de la Generalitat.

Sobre la citació a declarar del govern i la Mesa del Parlament a l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, respectivament, Millo té clar que no s’hagués arribat a aquest “cul de sac” si el govern no hagués estat “enrocat” els últims mesos en la celebració del referèndum.

En aquest sentit, diu que la permanència de Puigdemont a Bèlgica ja que no confiaria en un judici “just” a Espanya, obeeix a una “estratègia”. "Puigdemont pretén generar dubtes sobre el funcionament de la justícia espanyola", ha assegurat, per sentenciar que “a Espanya es respecten els drets de tothom".