PSOE i Unidas Podemos, els partits que formen govern espanyol, el primer de coalició en la present etapa democràtica, experimenten un fort desgast i cau sensiblement en les previsions electorals segons dues enquestes publicades avui pels mitjans ‘La Razón’ i ‘El Español’. Amb tot, els partits de dreta i extrema dreta són incapaços d’aprofitar la situació per sumar una majoria absoluta que els garantiria el govern espanyol, de manera que la porta a repetir un nou govern de coalició amb el suport d’altres partits, com els d’obediència catalana, continua oberta.

L’enquesta de ‘La Razón’, elaborada per NC Report entre els dies 25 i 29 d’agost és la menys favorable als interessos de dreta i ultradreta -PP, Cs i Vox-. Amb l’horitzó de la moció de censura anunciada per Vox a la tardor, aquest sondeig preveu una nova victòria del PSOE, amb un ventall de 113-115 escons (en les eleccions del 10-N en van sumar 120), mentre que Podemos experimentaria un fort daltabaix, passant de 35 a 26-27.

Pel que fa al PP, aquest partit pujaria dels 89 actuals a 105-107, una pujada important però que queda compensada per les pèrdues de Vox, que passaria de 52 a 49-51 i de Ciutadans, que de 10 passaria a 7-9. En el millor dels casos, les tres dretes sumarien 167 escons, insuficients per assegurar una majoria absoluta per si mateixa, però que col·locaria els 132 diputats -en el millor dels casos- de PSOE i Unidas Podemos en la necessitat d’assegurar-se els vots positius en una investidura de bona part de la resta de partits, que obtindrien els següents resultats: ERC, 12-13 escons (13 actualment);  JxCat, 8-9 (8); PNV, 6-7 (6); EH Bildu, 5 (5).

Quant a l’enquesta de ‘El Español’, elaborada per SocioMétrica entre el 28 i el 30 d’agost, la victòria seria igualment per al PSOE amb 118 escons, mentre que Unidas Podemos en trauria 22. Pel que fa a les dretes espanyolistes, els resultats serien de 104 escons per al PP, 45 per a Vox i 15 per a Ciutadans, amb una suma total de 164 escons, amb una situació de blocs similar a la prevista per ‘La Razón’.

enquesta el espanol 31 agost

Resultats de l'enquesta de 'El Español'

També en aquesta situació seran determinants els vots dels diputats de la resta de partits, que quedarien de la següent manera: ERC, 13; JxCat, 10; PNB, 7; EH Bildu, 5; Coalició Canària, 4; Més País, 3; Navarra Suma, 2; CUP, 1; BNG, 1; PRC, 1 i Teruel Existeix, també un diputat.