Patacada de Ciutadans a les últimes enquestes. Amb cosa de deu dies, la formació taronja ha passat d'una segona posició a les eleccions amb expectatives de creixement a ser relegat a una tercera posició, avançat per un PSOE impulsat per la creació d'un flamant govern de perfils mediàtics i tècnics.

Segons les dades que publiquen aquest diumenge l'ABC i la Razón, fora de l'òrbita socialista, es dibuixa un rebot del PSOE, que ha aconseguit canviar la tendència a la baixa que duia des de fa mesos i ha estat rellançat a les primeres posicions. En la mateixa línia, se situa l'enquesta publicada hores més tard per La Sexta, realitzat per Invymark.

L'últim baròmetre d'GAD3 per l'ABC dona als socialistes una victòria electoral amb 118 escons. En segon lloc deixa el PP, amb 101, i Ciutadans cauria a una tercera posició amb 70. Podemos, molt per sota, en trauria 34. "El PSOE ha passat de ser el tercer partit nacional, estancat i allunyat de la victòria, a situar-se en primera posició i com a referent clar de l'esquerra", destaquen.

Tot i que les noves forces hagin perdut espai, en aquest escenari electoral continuarien sent necessàries per tirar un govern endavant.

Per la seva banda, l'enquesta NC Report de La Razónno és tan optimista amb els resultats dels de Sánchez, tot i que també augura una pujada. El PSOE se situaria en una forquilla de 96-99 escons, més de deu per sobre dels que té actualment, tot i que no arribaria a guanyar les eleccions. En primer lloc, encara aguantaria un PP debilitat amb uns 105-108 escons, uns 30 per sota dels que ostenta. 

La formació d'Albert Rivera perdria uns deu escons dels que li donava la mateixa enquesta fa un mes i s'hauria de conformar amb una tercera posició cada cop més lluny del PSOE amb 69-72 escons. Podemos no es mouria del quart lloc amb una forquilla similar a la que tenia el mes de maig, 50-53 escons.

"Els votants de Cs tornen a PP i PSOE", analitza el mitjà, després que a l'abril hagués arribat a una segona posició. Concretament, asseguren que l'11,1% dels seus suports aniria a l'abstenció i el 8,3% donaria suport ara al PP. "La moció de censura ha estat determinant, afectant sobretot Ciutadans que baixa 3,4 punts percentuals i perd 9 escons", descriuen.

L'enquesta de La Sexta ofereix resultats similars. El PSOE se situaria en primera posició, amb un 25,1% dels vots. El PP quedaria en segon lloc, amb un 23,7% dels sufragis, seguit de prop per Ciutadans amb un 22,2%. A certa distància quedaria Unidos Podemos, amb un 17,3%. Els socialistes pujarien 2,5 punts, en tant que Ciutadans en perdria 4,2.

En l'enquesta de La Sexta, Sánchez es situaria com el líder polític més ben valorat, tot i que no arribaria a l'aprovat, amb un 4,76 / 10. En canvi, Rivera només arribaria a un 4,12 i Rajoy a un 4,10. Iglesias se situaria a molta distancia amb un modest 2,96.