ERC ampliaria avantatge si ara se celebressin eleccions al Parlament, i Cs s'acostaria al PDeCAT en la disputa per la segona posició, segons una enquesta que publica aquest diumenge La Vanguardia.

Segons l'enquesta ERC obtindria 39 diputats, el PDeCAT (23), Ciutadans (22), CSQP (16), PSC (15), PP (14) i la CUP (6). La majoria sobiranista, amb tots els partits sumats, es quedaria en els 68 parlamentaris, just la majoria absoluta.

El rotatiu precisa que l'enquesta, elaborada entre el 7 i el 12 d'abril, s'ha publicat "en un moment de màxima tensió entre els socis de govern", per les declaracions del coordinador del PDeCAT, David Bonvehí, sobre la possibilitat de posar un candidat "autonomista" si el procés acabés en un desastre, la seva posterior gravació i difusió, i l'anunci de portar l'afer a la Fiscalia.

CiU-ERC

L'enquesta, realitzada entre el 7 i el 12 d'abril, no permet comparar els resultats amb les anteriors eleccions al Parlament en el cas de l'antiga Convergència i ERC perquè es van presentar en coalició (Junts pel Sí), que va aconseguir 62 escons, els mateixos que sumarien ara les dues formacions per separat.

En el cas de la CUP, la formació passaria de 10 a 6 escons, una previsió més optimista que les efectuades fa poc més d'un any quan s'augurava que perdrien fins a 7 diputats. Amb la frenada en la caiguda el grup anticapitalista, el bloc sobiranista encara comptaria amb la majoria al Parlament. Per la seva part, Ciutadans perdria tres escons (de 25 a 22), i se situaria amb un diputat menys que el PDeCAT degut al sistema electoral. CSQP n'aconseguiria 16 davant els 11 actuals, una pujada que s'explicaria per la pèrdua de vots que està experimentant la CUP. Segons les dades, un de cada deu votants de la formació anticapitalista es decantaria ara per CSQP, mentre que un de cada cinc ho faria per ERC. El PSC en perdria un (15 davant 16), perdent un 7% dels votants del 2015, que ara es decantarien per CSQP. El PP augmentaria la seva representació dels 11 als 14 diputats.

En la seva informació, el diari citat recorda que el retrocés del PDeCAT s'evidencia en els resultats de l'extinta CiU en les autonòmiques del 2012, última cita autonòmica en què va concórrer en la tradicional coalició, quan va recollir 50 escons. 

També destaquen els líders més ben valorats, llista que lidera Oriol Junqueras, amb un 5,2. El president Puigdemont se situaria en segona posició, amb un 5, i més enrere hi estarien Ada Colau (4,6), Miquel Iceta (4,4), Xavier Domènech (4,2), Inés Arrimadas (4), Anna Gabriel (3,3) i Xavier Albiol (2,8).