Tot i que la majoria dels espanyols (un 61,3 %) es manifesten a favor d'una reforma de la Constitució, la majoria dels partidaris de la reforma (un 63,8%) s'oposen a que en ella es contempli la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació, segons una enquesta de Sigma Dos que publica avui El Mundo. Aquesta enquesta es va fer del 23 al 29 de novembre, i es va preguntar a 900 persones.

L'enquesta indica, a més a més, que els ciutadans tenen molt poca confiança en què s'arribi a un acord ampli per a reformar la Constitució. El 68,5 % creuen que els partits no es posaran d'acord i només un 19 % confia en què sí; l'escepticisme és especialment fort entre els votants de Unidos Podemos (81,2 %) i entre els menors de 29 anys (84,1 %).

Més de la meitat dels votants del PP no consideren necessari reformar la Constitució; només el 48,9 % opinen que cal retocar-la, front a un 89% dels votants de Unidos Podemos i un 75,8 % de votants del PSOE.

Tan sols els votants de Unidos Podemos són majoritàriament partidaris de que una hipotètica reforma de la Constitució inclogui un possible referèndum d'autodeterminació (un 60,8 % dels enquestats). En canvi, entre els partidaris de la resta de partits, és àmpliament majoritària l'oposició a legalitzar un referèndum: el 85,4 % dels votants del PP hi estan en contra.

De fet, el 32,7 % dels enquestats són partidaris d'una recentralització: volen que l'Estat assumeixi competències autonòmiques. El 27,4 % demanen més autogovern per a les autonomies, i el 20,8 % creuen que ja està bé la situació actual.