L’independentisme tornaria a vèncer l’espanyolisme en cas que es repetissin les eleccions al Parlament de Catalunya, tot i que perdria la majoria absoluta, segons es desprèn de l’enquesta publicada avui pel diari La Razón, que destaca la pujada de l’anomenat bloc "constitucionalista" -de fet, el bloc del 155- format per Cs, PSC i PP, que en conjunt guanyaria quatre diputats -tres arrabassats a l’independentisme i un als comuns-, quedant, malgrat tot, amb 61 escons, molt més lluny de la majoria que els 67 que trauria el bloc format per JxCat, ERC i CUP.

De fet, el sondeig, efectuat per NC Report dona ales al diari madrileny per especular sobre un possible pacte entre el bloc del 155 i Catalunya en Comú per sumar una majoria de 68 vots, i això que Ciutadans té el costum d’associar els comuns amb l’independentisme davant de qualsevol disconformitat entre les dues formacions polítiques.

El sondeig va tenir lloc entre els dies 22 i 28 de març, és a dir, coincidint amb la investidura fallida de Jordi Turull, el seu empresonament i la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, de tal manera que per a La Razón les dades de la seva enquesta suposen una “dosi de realitat” dins d’un “clima de desconfiança regnant entre els sobiranistes”, que hauria “contribuït a l’augment de l’escepticisme” entre els votants independentistes.

Pel que fa als resultats per partit, Ciutadans tornaria a ser el partit més votat, aconseguint 38 escons -2 més dels actuals-. En segon lloc quedaria JxCat amb 32 -ara en té 34-, seguit per ERC amb 31 -ara 32-. El PSC en trauria 18 -un més que ara-; Catalunya en Comú, 7 -ara 8-; el PP 5 -ara 4- i finalment, la CUP conservaria els 4 actuals.