A Feijóo li perilla la majoria absoluta per un sol escó. Segons l'enquesta de la televisió gallega CRTVG, la primera després de tancar-se els col·legis electorals, Alberto Núñez Feijóo trauria entre 37 i 40 escons i la sorpresa la donaria el BNG d'Ana Pontón, que passaria dels sis escons que té ara a treure'n entre 19 i 22 i prendria el lideratge de l'oposició al PSOE.  

D'aquesta manera, Feijóo guanyaria a la Xunta però no revalidaria els 41 escons del 2016 en el marc d'unes eleccions marcades per la Covid-19 que, tot i la pandèmia, ha augmentat la participació respecte al 2016

WhatsApp Image 2020 07 12 at 20.12.59

Gràfic: Comparativa entre els resultats del 2016 i l'enquesta del 2020. Elaboració pròpia.

El grup de Galícia en Comú liderat per Antón Gómez-Reino (antic En Marea) és el que surt més perjudicat, i aconsegueix només 2 escons dels 14 que va aconseguir el 2016. De res no ha servit l’actiu de Yolanda Díaz, una de les ministres més ben valorades del govern espanyol.

Ana Pontón BNG votant eleccions 10N Europa Press

Foto: Ana Pontón, candidata del BNG. Autor: Europa Press

Alhora, el PSdeG-PSOE de Gonzalo Caballero revalidaria el resultat de 14 escons i fins i tot en podria perdre un o dos, i perdria el lideratge de l'oposició davant del BNG. No només això, sinó que el partit socialista gallec passaria a ser tercera força, cosa que no succeïa des del 2001. 

Una possible coalició progressista?

Si es fa realitat l'escenari més pessimista per a Feijóo, en el qual no arriba als 38 escons que requereix la majoria absoluta, podria arribar a ser possible una coalició entre BNG i el PSdeG, tot i que l'escenari no sembla del tot plausible.