Els partits independentistes ampliarien la majoria al País Basc. Segons el sondeig d'EiTB realitzat des de dimecres, el PNB obtindria majoria amb 30-32 escons i per darrere quedaria EH-Bildu, amb 20 escons.

Tots dos partits guanyarien escons respecte a les últimes eleccions del 2016. La formació del lehendakari Iñigo Urkullu podria arribar a tenir fins a 4 escons més que els 28 actuals. Per la seva banda, EH-Bildu sumaria dos escons als 18 que va obtenir la passada legislatura. D'aquesta manera, els partits independentistes obtindrien dos terços de l'arc parlamentari.

Grafica enquesta País BascGràfic comparativa dels resultats al País Basc. / Elaboració pròpia

Tercera legislatura d'Urkullu

Tal com es planteja el Parlament basc en aquest sondeig, Urkullu seria fàcilment lehendakari per tercera legislatura consecutiva. El 2016 Urkullu va aconseguir liderar el govern basc amb una majoria simple de 28 escons, i amb el suport dels 9 del PSE-EE/PSOE després de pactar un govern en coalició.

EuropaPress 3219607 lehendakari inigo urkullu acto electoral lekeitio bizkaia

El lehendakari Iñigo Urkullu en un acte de campanya. / Europa Press

Aquest cop, els socialistes sumarien entre 10 i 12 escons, un augment d'entre 1 i 3 escons respecte a la legislatura passada, i passarien al tercer lloc, fent el sorpasso a Podemos. Així, el partit d'Iglesias baixaria fins al quart lloc amb entre 7 i 8 escons, a diferència dels 11 que tenia fins ara. 

Caiguda del PP i entrada de Vox

Pel que fa a PP i Cs, que han anat junts a les eleccions per primer cop, obtindrien entre 4 i 6 escons. Una gran patacada per als populars, que en les últimes eleccions van obtenir 9 escons. En canvi, Cs entraria per primer cop al Parlament basc, ja que a les passades eleccions es va quedar fora amb només un 2,03% dels vots.

D'altra banda, Vox podria entrar per primer cop al Parlament basc amb 1 escó, tot i que el sondeig també preveu que la formació d'extrema dreta pugui quedar-se fora.

La participació s'ensorra

Durant aquesta jornada electoral inèdita, la participació al País Basc ha baixat sota mínims històrics. Fins a les cinc de la tarda, la participació era del 36,02%, la qual cosa suposa 8,36 punts menys que la registrada en les eleccions autonòmiques del 2016 a la mateixa hora, que es va situar en un 44,38%, segons ha informat en la seva tercera compareixença pública d'aquest diumenge la consellera basca de Seguretat, Estefanía Beltrán de Heredia.

Imatge principal: Iñigo Urkullu, líder del Partit Nacionalista Basc (PNB). / Europa Press