El PSOE seria el clar vencedor de les eleccions del 28-A amb 122 diputats, segons una enquesta publicada per El País aquest diumenge. Els socialistes tindrien una còmoda victòria amb quasi 50 diputats de diferència amb la segona força, el PP, que trauria 76 escons.

Cs seria la tercera força amb 55 diputats i Vox entraria al Congrés amb 31 escons, per sota del que s'augurava per la formació d'extremadreta a les últimes enquestes. Aquests resultats deixen fora de joc la possibilitat d'un pacte "a l'andalusa", és a dir, de les forces de dretes PP, Cs i Vox, ja que no arriben a la majoria absoluta.

Podemos patiria una dura caiguda que el deixaria pràcticament amb la meitat dels representants que va recollir a les eleccions de 2016, passant de 71 a 40 diputats. Davant d'aquest escenari, l'únic pacte possible seria el que engloba PSOE, Podemos i els partits nacionalistes bascos i catalans que arribarien als 186 diputats.

enquesta el pais 24/3/19

Pel que fa els partits catalans, l'enquesta d'El País dona 12 escons a ERC, amb una intenció de vot del 4,1%, i 5 escons al PDeCat, amb una intenció de vot de l'1,4%. El PNV trauria 6 diputats i EH Bildu, 2.