El candidat d'Esquerra Republicana (ERC) a l'ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, és el candidat preferit per convertir-se en el nou alcalde de la ciutat, mentre que el conseller empresonat Joaquim Forn, candidat de Junts per Catalunya (JxCat), és el polític més valorat. 

Aquest és el resultat d’una enquesta elaborada per l’Institut Feedback d’Investigació Aplicada per a El Nacional.cat quan justament falten 3 mesos per a la celebració de les eleccions municipals del 26 de maig, i que atorga a ERC la victòria als comicis.

 

Maragall és el candidat preferit per ser alcalde per al 16,9% dels enquestats. El cap de llista d'ERC desplaça a la segona posició l'actual titular de l'alcaldia de la capital catalana, Ada Colau. La líder de Barcelona En Comú és la preferida per al 15,7%.

L'ex-primer ministre francès i cap de llista de Ciutadans, Manuel Valls, és tercer amb un 13,4%. En quart lloc se situa l'alcaldable de JxCat, Quim Forn, amb un 12,2%.

Els segueixen Jordi Graupera, cap de Barcelona és capital amb un 8,4%; el socialista Jaume Collboni, amb un 5,9%, el popular Josep Bou, amb un 4,0% i la candidata de la CUP, Anna Saliente, que tanca el rànquing amb un 0,4%. 

Polítics més i menys valorats

Quim Forn, alcaldable de JxCat, actualment processat al judici per l'1-O, és el polític barceloní que obté la millor valoració dels enquestats, amb una mitjana de 5,54 en una escala de 0 a 10. Per contra, el candidat de Cs, Manuel Valls, és qui rep pitjor valoració, amb un exigu 2,77.

Curiosament, Forn és més valorat pels electors d'ERC (amb un 7,79) que els de l'extinta CiU (7,39), la llista de de la qual va formar part fins al 2015 i per la que va ser tinent d'alcalde durant el mandat de Xavier Trias (2011-15).  

 

El segon candidat més valorat, amb un 5,33 de nota mitjana, és el també independentista Jordi Graupera. En tercer lloc, amb uin 5,19, se situa l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall.

Suspenen en valoració el socialista Jaume Collboni (4,73); Anna Saliente, de la CUP (4,25); i l'actual alcaldessa Ada Colau (4,20). Tanquen la llista els unionistes Josep Bou, candidat del PP (3,19) i el citat Manuel Valls, de Cs, amb 2,77. A Valls l'aproven només els votants del PP, amb un 5,23, mentre que els de CS el suspenen amb un 4,84. 

Colau, la més coneguda

Quant a l'índex de coneixement, l'actual alcaldessa, Ada Colau, és l'aspirant més conegut: un 99,7% dels enquestats. La segueix Ernest Maragall, amb un 84%, set dècimes més que Quim Forn, a qui identifica un 83,3%. El quart candidat més conegut és Manuel Valls, amb un 83,0%.

Al socialista Jaume Collboni, tot i ser regidor, només el coneixen el 63,1% dels enquestats per Feedback. El segueix el popular Josep Bou, conegut per el 49,4%. Per sota queden Jordi Gaupera (46,0%) i Anna Saliente, la menys coneguda, amb un 9,6%.

Fitxa tècnica. La mostra és de 800 enquestes telefòniques realitzades entre el dilluns 18 i el dijous 21 de febrer a població empadronada a Barcelona i amb dret a vot a les eleccions municipals. El marge d’error total possible és +3,53% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50)