La independència de Catalunya ha passat de ser el tercer al cinquè principal problema per als ciutadans espanyols, segons els resultats del baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al desembre del 2017.

L'atur és el principal problema per al 66,8% dels enquestats. El segueix la corrupció i el frau (31,7%); els polítics en general, els partits i la política (28,5%) són la tercera qüestió que més preocupa; els problemes d'índole econòmica són la quarta (22,9%), mentre que la independència de Catalunya ocupa el cinquè lloc amb un 16,7.

En canvi, al baròmetre de novembre, la independència era considerada el tercer principal problema per al 24,6% dels enquestats, és a dir, 8,1 punts més que en l'últim sondeig. L'atur se situava igualment com el primer, si bé, amb un percentatge menor (65,1%) i la corrupció i el frau era el segon principal problema, amb un 31,5.

El sondeig és el primer que fa públic el CIS des de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre. La mostra es va elaborar en part durant la campanya electoral, entre els dies 1 i 10 de desembre.