Quin pacte per governar Barcelona volen els seus ciutadans? Ha de ser Ernest Maragall o Ada Colau que ocupi l'alcaldia? Què pensen els electors que el passat 26 de maig van votar Barcelona en Comú que hauria de fer Ada Colau amb els vots que li ofereix Manuel Valls per conservar l'alcaldia? Estan d'acord els votants de Ciutadans que els seus vots serveixin per fer alcaldessa Ada Colau? Estan els barcelonins satisfets amb el seu vot deu dies després dels comicis més ajustats de la història a la capital catalana o el canviarien ara?

Totes aquestes preguntes tenen resposta en l'enquesta que l'empresa Feedback ha realitzat per a El Nacional i que el diari publicarà a partir de les 21 hores d'aquesta nit. La casa demoscòpica que dirigeix el professor Jordi Sauret, amb la qual treballa El Nacional des de la seva fundació com a diari el 2016, va tenir un 100% d'encert en les eleccions del passat 26 de maig tant pel que fa al repartiment del consistori barceloní com en els resultats de les eleccions al Parlament Europeu celebrades a Catalunya. La seva acreditada experiència en múltiples conteses electorals la situa com una de les empreses més rigoroses del país. L'enquesta s'ha realitzat entre una població major de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot. La mostra és de 800 enquestes i el treball de camp s'ha fet els dies 31 de maig i 3 i 4 de juny, amb la qual cosa recull pràcticament tots els moviments que han vingut realitzant tant Ernest Maragall com Ada Colau.

Els ajustats resultats a la ciutat de Barcelona on el guanyador de les eleccions, Ernest Maragall, ha obtingut 160.990 vots i Ada Colau 156.157 sufragis han propiciat una situació política molt especial i inusual a la capital catalana. L'última vegada que es va produir un resultat ajustat va ser el 2015 i la diferència era d'uns 15.000 vots. En aquella ocasió, Xavier Trias després de quedar segon, es va apartar perquè Colau pogués governar com a triomfadora dels comicis.

El guanyador de les eleccions del 26-M reclama la butaca de l'alcaldia i n'ofereix a canvi un pacte 50-50 a Barcelona en Comú. L'alcaldessa proposa un pacte impossible amb ERC en el qual també hi hagi els socialistes de Jaume Collboni. El PSC el rebutja categòricament però els comuns continuen apostant per aquesta opció de govern de la ciutat. En tot això ha intervingut el candidat de Ciutadans i exprimer ministre francès Manuel Valls que ha declarat públicament que "ofereix gratis els seus vots a Colau" perquè no hi hagi "un alcalde independentista". Colau no diu ni que sí ni que no, però es deixa estimar per una formació tan allunyada ideològicament com Ciutadans i que manté una actitud política d'enorme duresa, no només cap a l'independentisme i la sobirania sinó cap a la llengua i la cultura catalana.