Ja ho insinuaven ahir i avui tornen a la càrrega. Després d'apuntar directament l'independentisme com el causant de la imatge que molts espanyols tenen del Rei, l'ABC publica avui una enquesta elaborada exclusivament per al diari citat per demostrar que el Monarca està ben valorat. El resultat? Dona a Felip VI "la millor valoració de la monarquia des de la seva restauració", que mostra com la persona més valorada de la Casa Reial és la reina Sofia amb un 76,2% d'aprovació dels enquestats i la segueix el Rei amb un 75,3%. El més mal valorat és el monarca emèrit, però també passa l'examen. Amb un 54,7%, Joan Carles I és la figura de la monarquia espanyola que rep menys suport i queda a prop de la reina Letícia, que té un 58,1% de suport.

I no només això. Un 39,2% dels sondejats valoren millor a Felip VI que a la classe política espanyola, un 37,6% creu que el seu paper és igual al dels partits polítics i només un 19,5% el valora pitjor que als dirigents de l'executiu espanyol. La resta no saben què contestar. Però la cosa continua. L'ABC, que compara la seva enquesta amb una del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del 1995 —on Joan Carles I es va emportar un 7,48 sobre 10—, subratlla que el sondeig s'ha fet "després d'un any especialment marcat pel desafiament separatista català" i, sobretot, després d'un any en què "Felip va assumir un protagonisme molt destacat amb el missatge que va dirigir als espanyols el passat 3 d'octubre".

Però el paper de Felip VI d'aquests últims mesos ha resultat ser molt polèmic. El 3 d'octubre, només dos dies després de les càrregues policials executades per agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a la ciutadania que aquell dia només volia votar, va situar el Govern "al marge del dret i la democràcia", però encara va anar més enllà quan va avalar al govern de Mariano Rajoy per "assegurar la vigència de l'ordre constitucional" a Catalunya. Després d'això, i sempre segons el diari esmentat, "la majoria dels espanyols, el 66,6%, valoren positivament o molt positivament el paper exercit pel rei Felip en la defensa de la unitat d'Espanya".

Atacs separatistes

Malgrat que una part d'aquesta valoració es deu a la defensa del Rei de la unitat d'Espanya davant dels "atacs separatistes", un 53,3% es lamenta d'aquest aspecte i afirma que el paper de Felip VI en el "desafiament separatista no va ser crucial a l'hora de parar el cop independentista a Catalunya". De fet, un 66,6% considera positiva o molt positiva la defensa del Monarca de la unitat d'Espanya, mentre que un 52,7% valora positivament el respecte a la neutralitat política. Ara bé, preguntats pel paper moderador del Rei entre les forces polítiques, el percentatge d'enquestats que li aproven baixa fins a un 43,8%.

I és aquí on l'ABC surt en una defensa incondicional al monarca posant damunt la taula que "per les seves característiques, aquest cop no s'ha pogut frenar en sec, com sí que va poder fer el rei Joan Carles amb el seu discurs del 23-F del 1981 després de l'aldarull militar del tinent coronel Tejero al Congrés".

Ells s'ho tallen i ells s'ho cusen. Aprofitant l'enquesta, el diari citat titula el seu editorial com "La Corona, garant de l'estabilitat", es reafirmen amb les seves teories sota la idea que "és indubtable el reconeixement al valor de la Monarquia com a factor que ha contribuït a l'estabilitat d'Espanya i a frenar el cop d'Estat secessionista de Catalunya".

Precisament per tot això, i amb aquests arguments sota el braç, l'ABC posa en relleu que "la Corona és la base del sistema democràtic i constitucional que els espanyols ens vam concedir el 1978 per fer d'Espanya una nació sòlida que avançava cap a l'Estat del benestar", però també "és la base del que ara pretén erradicar la pinça comuna formada pel populisme extremista, defensor d'un republicanisme caduc, i un independentisme que vol trencar Espanya".

La tasca del govern de Pedro Sánchez està molt clara per a ells: defensar amb més "afany" la figura del Monarca per evitar que "una minoria que crida s'imposi a aquesta majoria silenciosa que té en el rei Felip i en la Monarquia tot un exemple per a futures generacions d'espanyols".