ERC ha triat el Teatre Monumental de Mataró per al tret de sortida a la campanya més inèdita de la història recent. Amb capacitat per a 780 persones, només hi havia 80 cadires plenes, l'aforament permès pel Procicat. La buidor de la sala feia que ressonés l'eco durant els discursos dels candidats, a qui costava arrencar sense l'escalf de la claca habitual. 

La precampanya s'ha fet maratoniana i els republicans arriben a la meta després d'una carrera de fons durant la qual s'han mantingut gairebé sempre al capdavant. Els rivals, però, han anat retallant distàncies i a la seu de Calàbria ha tornat el fantasma del 2017, quan els sondejos els donaven la victòria però Puigdemont va acabar guanyant la partida. 

Ara, ERC demana pas i reivindica el seu moment per ocupar la presidència de la Generalitat. "Ara és el moment d'ERC", ha reclamat Aragonès. Dit d'una altra manera, toca "acabar amb 40 anys d'alternança sociovergent". Així ho ha defensat la portaveu i secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, que ha presentat ERC com el "vot útil" independentista. La idea força que els republicans volen que cali és que "s'ha acabat haver de triar entre independència i esquerres".

 

Aragonès no ha baixat al fang, en un intent de reforçar la seva imatge de presidenciable, amb un record pel patiment de la ciutadania durant la pandèmia. Ha reivindicat la feina feta en la lluita contra el coronavirus i ha criticat el paper del govern espanyol i, específicament, del Ministeri de Sanitat encapçalat fins fa dos dies pel candidat del PSC, Salvador Illa. "No volem una Generalitat convertida en un despatxet de la Moncloa, que és el que voldria Illa", ha advertit el vicepresident. En la seva primera intervenció en campanya, ha tornat a exposar la seva proposta d'un govern ampli que reuneixi ERC, JxCat, PDeCAT, CUP i comuns. Un executiu liderat per ell, per governar "per a tots" els catalans.

pere aragones campanya erc   marc puig (2)

Crítiques velades a JxCat

A ERC s'han proposat no entrar al cos a cos amb JxCat. Ara bé, això no vol dir que renunciïn a desacreditar els socis independentistes. Això sí, de manera velada. Sense mencionar-los, des de dalt de l'escenari han anat plovent els dards.

"No és el moment de purismes, és una hora greu, el país se'ns desfà a les mans", ha afirmat en connexió des de Suïssa la número dos del partit, Marta Rovira, que ha lamentat que "alguns es dediquen només a fer soroll". Alhora, ha posat en valor l'acord de pressupostos d'ERC amb el PSOE, perquè els comptes generals de l'Estat "són una eina" per a Catalunya. 

Pendents del retorn de Junqueras

Els astres s'han alineat per fer coincidir l'inici de la campanya electoral amb la concessió del tercer grau per als presos polítics. El Servei de Classificació, que penja del Departament de Justícia —en mans d'ERC— ha ratificat el nou règim de semillibertat per als set homes i per a Dolors Bassa. Forcadell, en canvi, haurà d'esperar, perquè el seu cas encara està en estudi. 

El tercer grau implica que hauran de dormir a la presó de dilluns a dijous i que podran sortir els divendres per passar el cap de setmana a casa. Bé, a casa o fent campanya. De fet, ERC ultima els detalls del retorn d'Oriol Junqueras, que després de més de quatre anys i mig tornarà a trepitjar un míting. Serà, si no hi ha cap contratemps, aquest mateix divendres a les set de la tarda al Teatre Margarida Xirgu de Badalona. La raó d'aquesta immediatesa és que a ERC tenen clar que la Fiscalia recorrerà la mesura per tornar a tancar-los tan aviat com pugui. Per si això passés, els queda un pla B, que és activar els permisos accessibles a partir del compliment d'un quart de la condemna. 

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la previsió és que el president d'ERC surti de Lledoners a quarts d'onze del matí, de tal manera que tindria temps d'estar amb la família abans de la seva reaparició en campanya. 

A més de l'exvicepresident, els republicans comptaran també amb la participació activa de la resta de presos, Raül Romeva i Dolors Bassa a partir d'aquest divendres i Carme Forcadell quan pugui accedir al tercer grau. 

La unilateralitat, l'última opció

El programa electoral d'Esquerra Republicana per al 14-F accentua les polítiques d'esquerres i reserva les últimes cinc pàgines per al full de ruta per arribar a la independència. 

En aquest capítol, els de Junqueras aposten per la via de la negociació i el pacte, però es reserven la carta de la unilateralitat, per jugar-la si la negativa de l'Estat a acordar un referèndum perdura en el temps.